Slovaci spremni za Ruse: Prelaze crvenu liniju?

Izvor: B92, 07.Jul.2022, 23:14

Slovaci spremni za Ruse: Prelaze "crvenu liniju"?

Češki premijer Petro Fijale je najavio da će češko vazduhoplovstvo uskoro preuzeti dužnosti nadzora nad vazdušnim prostorom Slovačke.

To je verovatno uvod u slanje slovačkih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka trenutno ima 11 aviona MiG-29, uglavnom jednosede MiG-29AS, i nekoliko dvoseda MiG-29UBS. Početkom 2000-ih letelice su renovirane i nadograđene prema standardima NATO-a, a među nadogradnjama su NATO prijateljski sistem za prepoznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aviona i multifunkcionalni ekrani u pilotskoj kabini.

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, Slovačka je počela da pregovara o mogućoj donaciji svojih MiG-ova ukrajinskim snagama, s obzirom na to da zemlja već čeka prve isporuke već naručenih američkih aviona F-16 – isporuke koje bi sada mogle da budu ubrzano kao deo sporazuma o donaciji sovjetskih aviona Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger rekao je na sastanku sa Fialom da bi sporazum o češkom nadzoru slovačkog neba mogao da traje oko godinu dana - verovatno period u kome se Bratislava nada da će dobiti prve primerke Blok 70 verzije lovaca F-16. .

Specijalizovani portal za vojnu tehnologiju The Drive Var Zone spekuliše da bi slovački MiG-ovi mogli da budu demontirani i poslati u Ukrajinu kopnenim putem, umesto da sami lete preko granice. Još ranije nakon početka rata, Moskva je upozorila da bi slanje borbenih aviona i druge napredne vojne tehnologije u Ukrajinu predstavljalo prelazak crvene linije, nakon čega će zemlju donatora smatrati legitimnom metom.

S druge strane, postavlja se pitanje da li su to prazne pretnje, s obzirom na sve veće količine naprednih sistema koje su zapadne zemlje poslednjih nedelja isporučile Ukrajini – od američkih raketnih bacača HIMARS do nemačkih artiljerijskih sistema Pancerhaubitze 2000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.