Sjedinjene Države odbacile aneksiju ukrajinskih teritorija i pooštrile sankcije Rusiji

Izvor: VOA, 30.Sep.2022, 17:08

Sjedinjene Države odbacile aneksiju ukrajinskih teritorija i pooštrile sankcije Rusiji

Sjedinjene Države odbacile su potez Rusije kojim je izvršila aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja i uvele dodatne sankcije. „Radi se o jasnom kršenju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija. Kao odgovor na to, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nameću sankcije zvaničnicima ruske vlade i članovima njihovih porodica, ruskim i beloruskim vojnim zvaničnicima, uključujući i međunarodne dobavljače važne za ruski vojno-industrijski kompleks“, navedeno je u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. U objavi Stejt departmenta navedeno je da se na odgovornost pozivaju pojedinci, entiteti ili države koje pruže političku ili ekonomsku podršku za, kako je precizirano, nezakonite pokušaje Rusije, da menja ukrajinsku teritoriju. „Kao potvrdu te opredeljenosti – Sekretarijati finansija i trgovine objavljuju nove smernice o većem obimu sankcija i kontroli izvoza za entitete i pojedince unutar ili izvan Rusije koji podržavaju lažne referendume Rusije, navodnu aneksiju i okupaciju dela Ukrajine“, navedeno je u saopštenju. Kako je ukazao državni sekretar Blinken - Stejt department će uvesti vizna ograničenja za 910 osoba, uključujući pripadnike vojske Ruske Federacije, beloruske vojne zvaničnike i ruske posalnike zbog kršenja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine. Među sankcionisanima se, kako je navedeno, nalaze članovi porodica ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova, kao i zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva. „Sankcije koje smo mi, naši saveznici i partneri uveli Rusiji, onemogućile su joj dostupnost važnim komponentama i tehnologiji. Primorale su ruski odbrambeno-industrijski sektor da se okrene posrednicima i dobavljačima iz trećih zemalja. Naš potez šalje jasnu poruku da međunarodni dobavljači sankcionisanih ruskih subjekata i ruski odbrambeni sektor rizikuju da budu kažnjeni“, navedeno je u tekstu. Stejt department u objavi zaključuje da će Sjedinjene Države nastaviti snažne, usaglašene napore u nastojanjima da Rusija odgovora za svoje postupke – ruskoj vojsci onemogući pristup globalnom tržištu i ograniči njenu sposobnost da sprovodi agresiju i, kako je navedeno, održava projektnu moć. Podsetimo, Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokument o aneksiji četiri ukrajinske oblasti koje su okupirale ruske snage i koje su na osporavanim referendumima izglasale pripajanje Rusiji. Ceremonija je održana tri dana pošto je završeno glasanje na referendumima koje Zapad smatra lažnim, jer su ih organizovali ljudi koje je Moskva postavila u okupirane ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD uvele nove sankcije Rusiji zbog prisajednjinjenja četiri ukrajinske oblasti

Izvor: Danas, 30.Sep.2022

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za više od 1.000 firmi i pojedinaca povezanih sa ruskom invazijom na Ukrajinu, uključujući guvernera centralne banke Rusije i članove porodica nacionalnog saveta bezbednosti ove zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.