Situacija u Ukrajini iz minuta u minut: Desetine hiljada civila napušta  Ukrajinu, optužbe za sabotaže oko Černobilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 07:16

Situacija u Ukrajini iz minuta u minut: Desetine hiljada civila napušta Ukrajinu, optužbe za sabotaže oko Černobilja

Od početka konflikta u Ukrajini, iz te zemlje pobeglo je više od 2,2 miliona ljudi, od čega je 800.000 dece. Civili su se evakuisali i danas, a nema kraja ni međusobnim optužbama sa svih strana.

EU dogovorila novi paket sankcija protiv ruskih oligarha i Belorusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o diplomatskim naporima za okončanje neprijateljstava u Ukrajini i uspostavljanje humanitarnih koridora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javlja novinska agencija Interfaks.

21.00 - Lavrov doputovao u Antaliju, sutra triletaralni sastanak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Antaliju, gde će se sutra uz posredovanje Turske održati trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, javlja Anadolija.

20.10 - Arahamia:Ukrajina danas evakuisala više od 40.000 ljudi

Ukrajina je evakuisala više od 40.000 ljudi, ali se i borila da skloni civile iz zona sukoba oko gradova Kijeva, Harkova i Mariupolja, izjavio je danas jedan od ukrajinskih pregovarača David Arahamia.

18.42 - Moskva tvrdi da Ukrajina sabotira nuklearku u Černobilju

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage da su napale dalekovode i trafostanicu koja napaja nuklearnu elektranu u Černobilju, što je, kako se ocenjuje, "opasna provokacija", prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

18.31 - Mizincev: Rusija poštuje dogovor za humanitarne koridore

Načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev izjavio je danas da ruske oružane snage poštuju "režim tišine" za 10 humanitarnih koridora koji je pokrenula Rusija i tri koje je predložila Ukrajina i dodao da su od početka vojne operacije evakuisali više od 179.000 civila.

18.00 - Denisenko: Rusija nije ispoštovala dogovor o humanitarnim koridorima

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko izjavio je danas da Rusija uglavnom nije uspela da ispoštuje dogovor koji omogućava evakuaciju civila iz gradova kroz humanitarne koridore.

17.57 - Orlov: U Marupolju 1.170 civila ubijeno od 24. februara; Moskva demantuje da gađa civilne ciljeve

Najmanje 1.170 civila ubijeno je u Mariupolju od početka ruske vojne operacije pre 14 dana, saopštio je danas zamenik gradonačelnika tog ukrajinskog grada.

17.27 - Prva tranša kineske humanitarne pomoći krenula za Ukrajinu

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidijen izjavio je danas da je prva tranša kineske humanitarne pomoći krenula iz Pekinga za Ukrajinu.

17.00 - Putin i Šolc o diplomatskim rešenjima u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o diplomatskim naporima za okončanje neprijateljstava u Ukrajini i uspostavljanje humanitarnih koridora, javlja novinska agencija Interfaks.

16.05 - Lideri EU 10. i 11. marta u Parizu o ratu u Ukrajini

Lideri EU sastaće se 10. marta u Versaju na neformalnom samitu posvećenom vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i njenim posledicama, najavljeno je u Briselu. EU lideri će razgovarati o jačaju evropskog suvereniteta, odbrani, smanjenju zavisnosti od ruskih energenata i novim načinima za rast i ulaganje u evropsku privredu.

15.59 - EU o smanjenju ruskih energenata:Biće vrlo teško, ali...

Lideri EU 27 na sastanku sutra i u petak u Parizu razgovaraće o smanjenju energetske zavisnosti od ruskih energenata uključujući i "odvajanje" od ruskog gasa i nafte, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

15.30 - Konašenkov: Uništeno 90 odsto PVO sistema Ukrajine

Protivvazdušni sistem Ukrajine više nije u mogućnosti da pruži značajniji otpor ruskoj avijaciji, pošto je uništeno oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno 90 odsto vojnih aerodroma, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

15.15 - Nemačka sigurno neće slati ratne avione Ukrajini

Nemačka sigurno neće slati ratne avione Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, nakon što su SAD odbile ponudu Poljske da prebace svoje avione u jednu američku bazu u Nemačkoj.

14.45 - Holandija nije za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije

Holandski premijer Mark Rute kaže da se ne bi zalagao za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije, jer bi to bilo neodrživo za zemlje članice Evropske unije.

14.37 - Rusija uvodi nove mere podrške domaćoj privredi

Rusiji je snabdevanje domaćeg tržišta žitaricama važnije od izvoza, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin predstavljajući nove mere podrške domaćoj ekonomiji, koja je na udaru međunarodnih sankcija.

14.20 - Kuleba: Rusija da omogući obnavljanje struje u Černobilju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija mora momentalno da ispoštuje privremeni prekid vatre kako bi se omogućila popravka dalekovoda do nuklearne elektrane u Černobilju, jer bi, kako tvrdi, moglo da dođe do curenja radijacije ako i dalje ne bude bilo struje.

13.42 - Zelenski: Pripremamo se za narednu rundu pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da se Ukrajina priprema za narednu rundu pregovora sa Rusijom u cilju postizanja mira.

13.17 - Poljski premijer: Samo ceo NATO može odlučiti o slanju aviona

Samo sve države članice NATO mogu da donesu odluku o upućivanju borbenih aviona u Ukrajinu, izjavio je danas poljski premijer tokom posete Beču.

12.41 - Peskov: Ukrajinska upotreba stranih aerodroma opasan scenario

Moguća upotreba vojnih aerodroma u drugim zemljama od strane Ukrajine je neželjen i potencijalno opasan scenario, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

10.38 - London će zapleniti svaki avion povezan s nekim iz Rusije

Britanija je danas objavila proširenje sankcija prema Rusiji na avio-industriju, kojima se predviđa oduzimanje bilo kog ruskog aviona i zabrana izvoza avio ili kosmičke opreme u Rusiju, i saopštila da je već zaplenjen jedan avion.

10.13 - Snažna eksplozija u Lugansku

Snažna eksplozija dogodila se danas u jugozapadnom delu grada Lugansk, javlja Tass.

09.27 - Zaharova: Stanje Zelenskog neadekvatno

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručila je danas da je neophodno je analizirati izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, uključujući i one o ulasku u NATO, ocenjujući da je njegovo stane "neadekvatno".

07.50 - Moskva: Ukrajina spremala vojnu operaciju u Donbasu u martu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je dobilo tajna dokumenta koja potvrđuju da je Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu.

07.11 - Serija eksplozija u Kijevu i okolini

Rano jutros u Kijevu i okolnim područjima su se ponovo čule eksplozije, javlja BBC.

06.58 - Lavrov otputovao u Antaliju na sastanak sa Kulebom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov otputova je u tursku Antaliju, gde će sutra imati sastanak sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, saopštila je portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

06.45 - SAD odbile ponudu Poljske da pošalje migove u američku bazu

SAD su odbile ponudu saveznice iz NATO Poljske da prebaci svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj, kako bi se popunile ukrajinske vazdušne snage u odbrani od ruske invazije.

06.41 - Ruske snage u Zaporožju otkrile veliku količinu oružja

Vojnici ruske Nacionalne garde su nakon preuzimanja kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje, u njoj otkrili veliku količinu oružja, pored ostalog i na blokovima za napajanje, izjavio je predstavnik garde.

06.33 - Kijev: Uspešno okončane dve evakuacije iz Sumija

Obe faze evakuacije grada Sumija na severoistoku Ukrajine uspešno su okončane, saopštio je danas Kijev.

06.12 - Rusija danas proglašava novo zatišje zbog evakuacija

Rusija je za danas od 10 časova po moskovskom vremenu najavila zatišje i spremna je da obezbedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.