Šest stvari koje morate znati o Volodimiru Zelenskom

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje morate znati o Volodimiru Zelenskom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastaće se danas u Parizu prvi put sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Izvesno je da Zelenski Putinu neće postati draži glumac od Miloša Bikovića, ali bar jezičke barijere među predsednicima neće biti. Ovo je šest stvari koje morate znati o Volodimiru Zelenskom.
Jevrejsko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poreklo
Volodimir Zelenski je rođen 25. januara 1978. godine u Krivom Rogu u jevrejskoj porodici. Kada je izabran za predsednika, mnoge je iznenadilo jevrejsko poreklo novog predsednika države.

Komičar i glumac
Pre nego što je postao predsednik, Zelenski je bio glumac, komičar, satiričar i televizijska zvezda u Ukrajini. Još kao sedamnaestogodišnjak počeo je da se takmiči u popularnom sovjetskom nadmetanju komičara "KVN". Uskoro je osnovao svoju trupu koja će kasnije prerasti u moćnu producentsku kuću.
Rusko okruženje
Zelenski je, kao i njegova supruga Olena, odrastao u okruženju u kojem se pretežno pričalo na ruskom. Dobar deo svojih glumačkih uloga odigrao je na ruskom jeziku. 
Sluga naroda 
Četiri godine pre nego što je postao predsednik, Zelenski je u seriji "Sluga naroda" tumačio lik profesora istorije koji postaje predsednik Ukrajine.
Novogodišnja kandidatura 
U skladu sa svojom profesijom, Zelenski je predsedničku kandidaturu zvanično objavio 31. decembra 2018. godine kada je kao jedan od zabavljača održao govor u toku novogodišnjeg televizijskog programa koji je pripremila njegova producentska kuća.
Ubedljiva pobeda
Pod uticajem lika iz serije sa kojim su ga građani poistovetili, Ukrajinci su neskriveno priželjkivali da Zelenski uđe u političku borbu i pre nego što je sam odlučio da se kandiduje za predsednika. Kada je to učinio, u drugom krugu predsedničkih izbora 2019. godine osvojio je čak 73 odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.