Šefovi diplomatija o Ukrajini, Gazi i Bosni

Izvor: Beta, 21.Jul.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija o Ukrajini, Gazi i Bosni

BRISEL, 21. jula 2014. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije u utorak će u Briselu razmotriti diplomatske korake za rešavanje ukrajinske krize, ali i moguće nove sankcije Rusiji da bi se Moskva privolela da opipljivo doprinese zaustavljanju sukoba u toj zemlji, rekli su zvaničnici EU.

Te sankcije bi pogodile, kako su naveli visoki zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Saveta ministara EU, pojedince i firme koje podrškom pobunjenicima na istoku Ukrajine i Krimu "utiču na podrivanje suvereniteta i integriteta Ukrajine".

Madjarska i Austrija su zatražile da ministri spoljnih poslova EU razmene mišljenje o inicijativi Višegradske grupe zemalja za pomoć političkim vodjima u Bosni i Hercegovini da nadju rešenje za izlazak iz zastoja oko reformi koje bi otvorile put približavanju Uniji.

Diplomatski izvori EU su preneli da se ta inicijativa nadovezuje na napore visoke predstavnice Ketrin Ešton da se u institucije i politiku BiH ugrade socijalni i politički zahtevi demonstranata iz februara i marta.

Evropski ministri će zatražiti da pokret Hamas u Gazi prihvati primirje i obustavi napade na Izrael, a od vlade u Tel-Avivu da učini sve da civili ne budu žrtve izraelskih vojnih operacija u Gazi.

U žiži rasprave o Ukrajini i odnosima s Rusijom će biti zahtevi da se sprovede brza i temeljna istraga uzroka obaranja malezijskog aviona iznad istočnog dela Ukrajine i da se utvrde činjenice i odgovorni za tu tešku tragediju.

To je naglašeno i u izjavama čelnika EU Žozea Manuela Baroza i Hermana van Rompeja, a visoka predstavnica Ketrin Ešton je naglasila da je rušenje malezijskog aviona "novi strašni dokaz koliko je hitno da se taj sukob okonča".

Velika Britanija, Nemačka i Francuska su stavile do znanja spremnost da se pojačaju sankcije protiv Rusije ako se ispostavi da Moskva nije učinila bitne korake ka smanjivanju podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Ministri EU u utorak o širenju sankcija Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2014

Šefovi diplomacije  Evropske unije u utorak će u Briselu razmotriti diplomatske korake za riješavanje  ukrajinske krize, ali i moguće nove sankcije Rusiji da bi se Moskva privoljela da opipljivo doprinese zaustavljanju sukoba u toj zemlji, rekli su zvaničnici EU.  Te sankcije bi pogodile  pojedince...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.