Izvor: MozzartSport.com, 30.Maj.2020, 11:34

Sedam nepoznanica u Ukrajini: Postavlja li Šahtjor rekord, hoće li Zorja u LŠ, može li da prođe jedna sezona bez gašenja kluba...

Danas se nastavlja šampionat u kojem se Dinamo iz Kijeva, umesto za prvo, bori za drugo mesto

Uprkos činjenici da se skoro ceo svet i dalje bori sa pandemijom virusa korona, karantinska ograničenja postepeno se ukidaju u mnogim zemljama. Život se polako, ali sigurno vraća u normalu. Fudbal ne stoji po strani. Bundesliga i Fortuna ligi poslužili su kao zagrevanje za nastavak ukrajinske Premijer lige, koja se restartuje danas mečevima 2. runde plej-ofa i plej-auta. U nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << na megdan izlaze Šahtjor i Dinamo, u derbiju šampionata, mada su i ostali dvoboji tokom vikenda veoma važni jer su intrige prisutne na skoro svim ključnim pitanjima.

Dinamo možda neće uspeti da se domogne plasmana u Ligu šampiona, Kolos se nada ulaznici za Ligu Evrope, a Karpati bi mogli da ispadnu iz najjače divizije posle 14 uzastopnih sezona u ukrajinskoj eliti. Pitanje prvaka se, iako je u igri 27 bodova, ne postavlja...

Da li će Šahtjor obezbediti titulu najbrže u istoriji?

Šahtjor će, sasvim izvesno, da odbrani titulu. Dinamovi navijači ni ne razmišljaju o njoj, jer su 13 koraka iza lidera. Kijevljani su pokvarili još jednu sezonu u prvenstvu, bez da su propisno namučili najvećeg rivala. Reklo bi se, logično, jer Dinamo je slabiji nego lane, a sastav iz Donjecka održava nivo i gotovo da nije imao konkurenciju u domaćem šampionatu. Šahtjor je ove sezone izgubio samo dva puta u ligi, a to se zbilo onda kada se, maltene, već dokopao krune. Takođe, porazi od Vorskle i Zorje došli su nakon dva teška gostovanja Benfiki i Volfzburgu u Ligi Evrope. Svima je jasno da za Rudare ovi neuspesi nisu tragedija.

Motivacija tima iz Donjecka da igra ove sezone bila je stabilna, pa se ne očekuje drugačiji scenario. Mečevi u plej-ofu biće odlična prilika za trenera Luisa Kastra da proveri mlađe snage i pronađe dobitnu kombinaciju za buduće utakmice evropskog kupa.

Takođe, Šahtjor motivaciju može da pronađe u činjenici da je u mogućnosti da postavi rekord. Teoretski, klub Rinata Ahmetova mogao bi da postane najbrži prvak u istoriji nezavisne Ukrajine. Dosadašnji rekord ostvarili su Dinamo i upravo četa i Donjecka, kada su četiri kola pre kraja osiguravali titulu, a Rudari bi u ovoj kampanji mogli da odu bar korak napred. Sutra će se održati ukrajinski klasik, nakon čega će biti moguće izvesti bilo kakve zaključke.

Hoće li Zorja ući u Ligu šampiona?

Muškarci, kako glasi nadimak Zorje, privode kraju prilično solidnu sezonu. Čini se da je rano ispadanje iz evropskih borbi bilo presudno za tim koji je gradio Viktor Skripnik. Ako na startu prvenstva rezultati ekipe Luganska nisu bili fantastični, onda se malo kasnije situacija stabilizovala i posle 23 kola Zorja je pozicionirana na deobi drugog mesta. Zorja je, ako gledamo strogo prema propozicijama, trenutno ispred velikana iz Kijeva, jer ima bolji međusobni skor sa Dinamom ove sezone. Ovde je Dinamov faktor nestabilnosti takođe igrao ulogu.

U poslednjem 23. kolu Muškarci su u Zaporožju pobedili Šahtjor (1:0). Druga faza pokazaće istinsku snagu Zorje u šampionatu Ukrajine. Sada će tim iz Luganska igrati samo sa svojim direktnim konkurentima i Kolosom. Slavlje nad Šahtjorom trebalo bi još više da inspiriše Skripnikove pulene i da im uverenje da je sve moguće.

Problem za ekipu mogao bi da bude faktor domaćih utakmica koje nisu u Zaporožju, kao što se ranije razgovaralo, međutim, odluka o završetku šampionata u jednom gradu nikada nije donesena. Zorja će održati sve domaće utakmice u Areni Slavutič, u Zaporožju. Tim ima dve međusobne konfrontacije sa Dinamom, Desnom, Oleksandrijom, Kolosom i gostujući meč sa Šahtjorom u 28. kolu, kada sastav iz Donjecka može biti još nemotivisaniji. Takođe je vredno napomenuti da Zorja ove sezone nije izgubila od Dinama (2:2 u Zaporožju i 2:1 u Kijevu).

Da li će Desna osvojiti bronzu?

Mnogi pričaju samo o konkurenciji između Zorje i Dinama za drugo mesto, zaboravljajući da se Desna iz Černigova od oba kluba nalazi na samo tri boda. Sasvim sigurno, takvo "otkazivanje" Desne iz borbe za drugo mesto je posledica nedostatka odgovarajućeg iskustva Severnjaka u ovakvim borbama. Tim Aleksandra Rjabokona jedan je od glavnih senzacija sezone. Čvrsti trenerski štab uspeo je na dobar način da iznenadi rivale organizovanom i dobro koordiniranom igrom.

Desna se ove sezone vinula među kandidate ne samo za treće, već i za drugo mesto, a dvoboji sa Oleksandrijom (3:0, 2:0), Marijupoljem (4:0, 4:0), a takođe i slavlje nad Zorjom (1:0) pokazatelji su da ekipa iz Černigova ne treba da se potceni.

Desna ima tri boda više od petoplasirane Oleksandrije, a prema novom propisu, koji je na snazi od ove sezone, najbolje četiri ekipe direktno dobijaju ulaznice za evropska takmičenja, dok će za petu kartu biti odigran baraž između timova od 5. do 8. mesta. Desna je na pragu istorijskog dostignuća, prvog izlaska na međunarodnu scenu...

Hoće li Kolos ući u evropsku konkurenciju?

Kolos je takođe uspeo da prijatno iznenadi. Treću sezonu zaredom - posle Veresa i Lavova - novajlija u ligi je uspeo da se domogne najbolje šestorke šampionata. Kao i prethodna tri puta, i ovaj pridošlica predstavlja očiglednu podgrupu u plej-ofu. O tome svedoči ne samo kadrovski potencijal tima, već i 14 bodova deficita u odnosu na petoplasiranu Oleksandriju. Kolos nije neka vrsta super sposobne ekipe, već solidan tim u kojem se svih 11 igrača na terenu bori za rezultat i ne želi da izgubi. To je glavna snaga tima.

Mentor Ruslan Kostišin je posle ulaska u top 6 rekao je da je osnovni zadatak kluba bio da opstane u ligi, a taj cilj je debelo premašen. Apetiti su porasli, pa Kolos ima priliku da se kvalifikuje za mesto u Ligi Evrope.

Ko će biti najbolji tim u plej-autu?

Za ovu sezonu, čelni ljudi ukrajinskog šampionata napravili su prilično mudre izmene. Posle krize u zemlji 2014. usled ratnih dešavanja na istoku Ukrajine, liga je počela da gubi broj klubova svake godine. Dakle, od sezone 2016/17, u Premijer ligi je bilo 12 klubova koji su se nakon dvokružnog sistema delili u dve grupe po šest. Borba u plej-ofu podrazumeva da se juri trofej ili Evropa, ali u slabijoj grupi motivacija je bila samo zadržavanje dozvole boravka.

I pre završetka prvog kruga druge faze nekoliko timova je već sigurno znalo da neće ispasti, pa stoga nisu svi imali odgovarajuću motivaciju da u preostalim mečevima igraju maksimalno. Kao rezultat toga, bilo je prilično dosadnih prizora.

Ipak, od ove sezone biće zanimljivo posmatrati ne samo gornji dom, jer oni koji zauzmu 7. i 8. mesto igraće u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, protiv timova koji su zauzeli 5. i 6. mesto.

Teoretski, najbolje dve pozicije u plej-autu mogu da osvoje sve ekipe u ligi, čak i Karpati koji zaostaju jedanaest bodova. Ali Dnjepr-1 i Marijupol i dalje imaju jasnu prednost. Ova dva kluba imaju i veći igrački potencijal u odnosu na svoje konkurente. Na devetom mestu je FC Lavov, koji se ne ističe po dobroj igri i teško je reći zbog čega bi mogao da se nametne u borbu za ta mesta. Navijači "plavo-zlatnih" mogu da se uzdaju samo u trenerski talenat Jeghišea Melikjana.

Ipak, Vorskla ima malo više šansi, pošto se preporodila dolaskom Jurija Maksimova. Ekipa iz Poltave je barem počela da igra fudbal i koristi svoje snage. Zeleno-beli su čak uspeli da savladaju Šahtjor, pa se smatra glavnim konkurentom Dnjepru-1 i Marijupolju za dva mesta u doigravanju.

Olimpik? Generalno, teško je reći šta će se dogoditi sa ovim klubom nakon sezone. Prema pisanju ukrajinskih medija ovaj tim će raspustiti mlađe kategorije, a tokom karantina primanja prvotimaca nisu bila blagovremena.

Posle zastrašujućeg početka sezone sa Brazilcem Žuliom Cezarem, nekadašnjim štoperom Real Madrida i Olimpijakosa, Olimpik je napravio pravi povratak kada je tim vodio Visente Gomez. Španac je uspeo da donese boljitak ne samo u rezultatima, već i u timskoj igri. Međutim, njegova ostavka u martu ove godine ostavila je iza sebe više pitanja nego odgovora. Uz dužno poštovanje prema Igoru Klimovskom, koji je prihvatio ekipu posle Gomeza, malo je vere da će ovaj strateg moći da nametne borbu za 7. i 8. mesto bez odgovarajućeg trenerskog iskustva.

Hoće li se fenjeraš spasiti?

Moglo bi da se priča i o Karpatima u kontekstu borbe za plej-of, međutim, svi razumeju da se klub nalazi pred zadatkom da zadrži mesto u elitnoj diviziji. Oleg Smalijčuk je kupio Karpate i sada je zanimljivo videti na koji će način legendarni klub krenuti. Svakako, prioritet novog vlasnika je očuvanje mesta u Premijer ligi.

I dalje je vrlo teško reći šta će se dogoditi sa Karpatima. Ostaje da se vidi kako je karantin uticao na ekipu i kako će promena vlasništva delovati na sve strukture u klubu. Sastav iz Lavova jedini je pretrpeo kadrovske gubitke tokom globalne pandemije. Klub su napustila dvojica reprezentativaca Luksemburga, Tim Hul i Marvin Martins. Radi se o adutima koji su bili važni šrafovi Karpata. Ipak, entuzijazam i energija su nešto što krasi ova klub, pa može da se kaže da ima dobre šanse da ostane u ligi.

Karpati neće "umreti", ali šta je sa ostalim klubovima?

U sezoni 2013/14 Arsenal iz Kijeva se povukao iz šampionata, godinu dana kasnije raspušten je Metalurg iz Donjecka. Tokom sezone 2015/16 Metalurg Zaporožje je bankrotirao, a Metalist i Hoverla su ugašeni. U kampanji 2016/17 Dnjepar je poslat u drugu ligu, a nakon jedne sezone lišen profesionalnog statusa, da bi u sezoni 2017/18 Zirka nije mogla da ostane u Prvoj ligi. Prethodne sezone Arsenal Kijev je raspustio profesionalni tim. Samo da se niz prekine...

UKRAJINA 1, PLEJ-OF - 24. KOLO

Subota

13.00: (3,90) Kolos (3,35) Desna (1,90)

16.00: (3,25) Oleksandrija (3,05) Zarja (2,25)

Nedelja

16.00: (1,95) Šahtjor (3,35) Dinamo Kijev (3,70)

UKRAJINA 1, PLEJ-AUT - 24. KOLO

Subota

13.00: (2,20) Dnjepar-1 (3,15) Olimpik Donjeck (3,25)

Nedelja

13.00: (3,35) Karpati (3,15) Mariupolj (2,15)

16.00: (2,25) Vorskla (3,05) Ljvov (3,25)

*** kvote su podložne promenama





Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.