SAD šalju dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku

Izvor: VOA, 11.Feb.2022, 22:19

SAD šalju dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku

Sjedinjene Države će narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu, dok Rusija drži vojne vežbe u Belorusiji i Crnom moru posle raspoređivanja snaga blizu Ukrajine. Rusija je rasporedila dodatne trupe blizu Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka, možda pre kraja Olimpijskih igara, rekao je u petak američki državni sekretar Entoni Blinken. Na satelitskim snimcima, koje je objavila jedna američka kompanija, vide se nove ruske vojne snage na nekoliko lokacija blizu Ukrajine. Američki zvaničnik naveo je da će u Poljsku ići preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Breg, u Severnoj Karolini. Očekuje se da će u Poljskoj biti do naredne nedelje. Slanje dodatnih vojnika odobrio je sekretar za odbranu Lojd Ostin po nalogu predsednika Džoa Bajdena. To je dodatni kontingent, uz 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu ako bude potrebno i gotovo 3.000 Amerikanaca za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji. Neimenovani zvaničnik naveo je da se u Poljskoj već nalazi gotovo dve trećine od 1.700 američkih vojnika čije je raspoređivanje Pentagon naložio početkom februara, te da je u Nemačku stiglo 300 američkih vojnika. "Ovih 5.000 dodatnih vojnika čine veoma pokretnu i fleksibilnu snagu, sposobnu za više misija. Raspoređuju se da bi ohrabrili naše NATO saveznike, odvratili potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO-a, obučavali se sa snagama zemalja domaćina, i doprineli nizu situacija", rekao je zvaničnik Sekretarijata za odbranu i ponovio da je reč o privremenom raspoređivanju snaga, te da se u Evropi već nalazi više od 80.000 američkih trupa. Rusija je već rasporedila više od 100.000 trupa blizu Ukrajine, ali demantuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu. Međutim, poručila je da bi mogla da preduzme "vojno-tehničku" akciju ako se ne ispune njeni bezbednosni zahtevi, uključujući i obećanje NATO-a da neće primiti Ukrajinu za članicu i da će povući snage iz istočne Evrope.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD šalju još vojnika u Evropu

Izvor: JUGpress.com, 11.Feb.2022

VAŠINGTON..Sjedinjene Američke Države će u narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu, prenosi Glas Amerike...Rusija je rasporedila dodatne trupe blizu Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.