Izvor: RTS, 21.Jul.2021, 21:49

SAD pristale da "odblokiraju" Severni tok 2, Nemačka se obavezala da ulaže u Ukrajini

Vašington i Berlin postigli su sporazum o dovršetku izgradnje gasovoda "Severni tok 2", vrednog 11 milijardi dolara, što je bila trnovita, dugogodišnja tačka spora između dva saveznika.
Sporazum postignut između SAD i Nemačke ima za cilj ulaganje od 200 miliona evra u energetsku sigurnost Ukrajine, kao i u održivu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << energiju širom Evrope. 

Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod.
"Ako Rusija pokuša da koristi energiju kao oružje ili 'počini dalje agresivne radnje protiv Ukrajine', Nemačka će preduzeti mere na državnom nivou i zalagati se za efikasne mere na nivou EU, uključujući sankcije za ograničavanje ruskih izvoznih mogućnosti u Uniju u energetskom sektoru", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima.
Zvaničnik Stejt departmenta, koji je zatražio da ostane anoniman dodao je da će SAD zadržati privilegiju uvođenja sankcija i u slučaju da Rusija koristi energiju kao sredstvo prinude.
Dodao je da su Sjedinjene Države i Nemačka "odlučno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine i da su zbog toga blisko konsultovale Kijev po tom pitanju.
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da mu je laknulo zbog dogovora o "Severnom toku 2".
"Laknulo mi je što smo pronašli konstruktivno rešenje sa SAD u vezi sa 'Severnim tokom 2'. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi zeleni energetski sektor i pogurati u narednom periodu da se osigura tranzit gasa kroz Ukrajinu", napisao je Mas na Tviteru
Spor oko "Severnog toka 2, podmorskog cevovoda koji će ruski gas direktno transportovati u Nemačku, proizilazi iz stava Vašitngtona da će Moskva koristi energetski sektor za ucenjivanje svojih suseda, odnosno Ukrajine.
"Još samo sto kilometara do kraja"Kada bude završen, Severni tok 2 će se prostirati na 1.230 kilometara od Rusije do Nemačke, što ga čini jednim od najdužih gasovoda na svetu. Prošlog meseca, Kremlj je rekao da je ostalo samo 100 kilometara do završetka projekta.
U maju su se Sjedinjene Države uzdržale od uvođenja sankcija švajcarskoj kompaniji "Nord Strim 2 AG", koja vodi projekat cevovoda i njenom izvršnom direktoru. To je dalo šansu Berlinu i Vašingtonu tri meseca da postignu dogovor o "Severnom toku 2".
Dogovor dolazi neposredno posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beloj kući, prvog evropskog lidera od kada je Džo Bajden stupio na dužnost američkog predsednika.
To je bilo i verovatno poslednje putovanje u Vašington posle skoro 16 godina na čelu najveće evropske ekonomije.
Merkelova, prva žena koja je predvodila Nemačku, ranije je rekla da će podneti ostavku nakon septembarskih parlamentarnih izbora.
Tokom zajedničke konferencije za štampu u Beloj kući, Merkelova se obavezala da će zauzeti oštar stav prema Rusiji ako Moskva zloupotrebi energetski sektor u političke svrhe.
Bela kuća je u saopštila da će Bajden sledećeg meseca ugostiti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.