Ruski gas neće ići preko Ukrajine pod nepovoljnim uslovima

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski gas neće ići preko Ukrajine pod nepovoljnim uslovima

26.07.2015. -

Rusija neće produžavati ugovor sa Ukrajinom o tranzitu gasa u Evropu nakon 2019. godine pod nepovoljnim uslovima, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

„Kako praksa pokazuje, prognoziranje perspektiva ukrajinskog tranzita — potpuno je nezahvalno. Ipak, očigledno je da nećemo produžavati tranzitni sporazum sa Ukrajinom pod nepovoljnim uslovima“, rekao je Medvedev u intervjuu za slovenački list „Delo“.

Tranzitna stopa preko teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajine u ovom trenutku iznosi 2,7 dolara za hiljadu kubnih metara na 100 kilometara. Ukrajinska strana je saopštila da želi da podigne tarifu na 5 dolara. Nakon toga, ukrajinske vlasti su više puta saopštavale da će sporazum između Ukrajine i Rusije o tranzitu gasa u Evropu biti produžen nakon 2009. godine, jer nema alternative ukrajinskoj trasi.

„On (ugovor o tranzitu ruskog gasa) se završava krajem 2019. godine, tačnije u 10 časova ujutru 1. januara 2020. godine. Ako rok važenja ne bude produžen, nećemo imati pravnu osnovu za dalje isporuke gasa preko Ukrajine“, rekao je Medvedev.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.