Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.
Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora sem da prekine odnose s patrijaršijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Carigradu (Istanbulu), prenosi Rojters.

"Odluka o potpunom prekidu odnosa sa Vaseljenskom patrijaršijom doneta je na sastanku Sinoda, koji se trenutno održava u beloruskoj prestonici Minsku", rekao je Ilarion, prenosi Rt.com
Moskovska patrijaršija je takođe rekla da se neće pridržavati odluka patrijaršije u Carigradu i odnosa na status ukrajinske pravoslavne crkve.
"Sve ove odluke su nezakonite i kanonski nevažeće", rekao je Ilarion i dodao da Ruska pravoslavna crkva ne prihvata te odluke i da ih neće pratiti.
Istovremeno, Ruska crkva izrazila je nadu da će "prevladati zdrav razum" i da će  patrijaršija u Carigradu promeniti svoju odluku.

U međuvremenu, portparol ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov saopštio je da vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i da se pričeste u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj.
"Planina Atos je (administrativna) teritorija Vaseljenske patrijaršije i sve što ide uz to", rekao je Volkov za Tas.
Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.
Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom

Izvor: BKTV News, 15.Okt.2018

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom. Ova odluka je doneta nakon što je Vaseljenska patrijaršija najavila da će podržati autokefalnost ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

Nastavak na BKTV News...

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose s Carigradskom patrijaršijom

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 11:31

Ruska pravoslavna crkva ne prihvata priznanje nezavisnosti Ukrajinske crkve...Ruska pravoslavna crkva prekinuće sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, koja je vrhovno duhovno telo za pravoslavne hrišćane, zbog sukoba u vezi s crkvom u Ukrajini...Patrijaršija koja se nalazi u Istanbulu (nekadašnjem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.