Rusija: Prehrambenu krizu u Ukrajini izaziva Amerika - oružje naplaćuje žitom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2022, 14:07

Rusija: Prehrambenu krizu u Ukrajini izaziva Amerika - oružje naplaćuje žitom

Sjedinjene Američke Države svojim delovanjem same izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini, dok Ruska Federacija namerava da nastavi da isporučuje hranu i drugu robu u dobroj nameri, rekla je u komentaru portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi RIA Novosti.

"Izjava američkog predsednika Džoa Bajdena od 10. maja o potrebi traženja mogućnosti za izvoz 20 miliona tona žita iz Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poklopila se sa potpisivanjem zakona o Lend lizu. Ispostavilo se da će Kijev pšenicom plaćati oružje. U stvari, sami Amerikanci provociraju u Ukrajini prehrambenu krizu, lišavajući je rezervi žita", navodi se u komentaru.

Kako je navela Zaharova, SAD i EU nameravaju da izvezu 20 miliona tona žita iz Ukrajine u roku od 2,5 meseca, navodno radi slanja u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi sprečile prehrambenu krizu.

"Međutim, u stvarnosti, žito se transportuje do skladišta u Evropi. Za isporuku su organizovane železničke, drumske i rečne rute do odredišta u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj", objasnila je ona.

Sa druge strane, Rusija nastavlja da bude odgovoran učesnik na globalnom tržištu hrane, napomenula je Zaharova.

"Nameravamo da nastavimo da u dobroj veri ispunjavamo obaveze iz međunarodnih ugovora u pogledu izvoza poljoprivrednih proizvoda, đubriva, energenata i drugih kritičnih proizvoda. Svesni smo važnosti ovakvih snabdevanja za obezbeđivanje socio-ekonomske stabilnosti u raznim regionima sveta“, naglasila je ona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je da su glavni katalizator postojećih negativnih trendova na tržištu hrane bile antiruske sankcije Zapada, koje su dovele do kidanja veza u oblasti globalne logistike i transportne infrastrukture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"SAD provociraju prehrambenu krizu"

Izvor: B92, 28.Maj.2022

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini...Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade...Ranije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.