Rusi su opkoljeni? Vijori se ukrajinska zastava

Izvor: B92, 29.Sep.2022, 13:58

Rusi su opkoljeni? Vijori se ukrajinska zastava

Vojni blogeri tvrde da su ukrajinski vojnici skoro opkolili ruske vojnike sa bazama u gradu Liman u Donjeckoj oblasti, piše Telegraf.

Rusi kažu da su Ukrajinci donekle napredovali u oblasti severno i istočno od grada. Iako su to nepotvrđene tvrdnje, čini se da su objave ukrajinskih vojnika na društvenim mrežama to potvrdile.

Ako bi Ukrajinci ušli u Liman, bili bi u odličnoj poziciji da kasnije prodru u Lugansku oblast. Time bi se poništilo sve što su Rusi radili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tom području tokom letnje faze rata u Ukrajini, koji je nedavno ušao u sedmi mesec.

Gubitak Limana bio bi veliki poraz Kremlja, kako u vojnom, tako i u političkom smislu. To bi takođe bio pokazatelj da ruske snage nisu uspele da stabilizuju svoju odbrambenu liniju nakon što su ranije ovog meseca izgubile kontrolu nad Izjumom i Kupjanskom.

"Ukrajinski vojnici objavljuju fotografije na kojima se vidi kako su razvili ukrajinsku zastavu na krovu zgrade seoskog saveta u Novoselovki. Trenutno postoji samo jedno selo, Drobiševo, i svega nekoliko kilometara između severa Limana i ukrajinskih vojnika. (Liman) je u veoma ranjivoj poziciji", navodi se u saopštenju koje je u sredu po podne objavio ruski vojni kanal na komunikacionoj platformi Telegram.

Ribar, još jedan ruski vojni bloger, rekao je da su ruske snage porazile ukrajinske borce u zidinama severno, zapadno i istočno od Limana, ali je objavio i mapu na kojoj se vidi da se područje koje kontrolišu Rusi smanjilo.

Telegraf nije mogao odmah da potvrdi autentičnost Ribarovih navoda. Ako je tako, to bi značilo da će Ukrajinci uskoro formirati obruč oko grada.

Rusi su u maju zauzeli Liman, grad na severu Donjecke oblasti. Trebalo je da služi kao uporište za napade na Slavjansk i Kramatorsk.

Garnizon u Limanu ostao je ranjiv nakon što su Ukrajinci početkom septembra napali ruske položaje u oblasti oko Harkova.

Ukrajinske snage su ove nedelje pokušale da prošire mostobran na istočnoj obali reke Oskil, gde je ruska vojska pokušala da se pregrupiše nakon povlačenja iz oblasti oko Harkova.

Tokom napada na Ukrajinu 2014. godine, Rusi su često znali da prvo opkole, a zatim unište ukrajinske trupe. Zbog ovoga su mnogi zapadni stručnjaci, uoči ovogodišnje ruske invazije na Ukrajinu, smatrali da ukrajinska vojska ne može da pobedi rusku, bar kada je reč o konvencionalnim sukobima. Međutim, pokazalo se suprotno.

Nekoliko puta tokom rata u Ukrajini, u nekim bitkama, ukrajinski vojnici su prvo opkolili, a zatim porazili ruske trupe. Ovi porazi su dodatno narušili kredibilitet ruskog vojnog vrha i ojačali stavove onih na Zapadu koji veruju da Ukrajina može da pobedi Ruse.

Ne zna se koliko je ruskih vojnika u Limanu. Na društvenim mrežama piše da su u gradu stacionirani ruski vojnici i borci iz Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.

Borci Donjecke Narodne Republike napisali su na Telegramu da Rusi kontrolišu sve puteve koji vode do i od Limana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"AKO PADNE, RUSI GUBE LUGANSK" Ukrajinci STEŽU OBRUČ oko ruske vojske u jednom od KLJUČNIH GRADOVA

Izvor: Blic, 29.Sep.2022

Proruski vojni blogeri tvrde da su ukrajinski vojnici blizu da opkole ruske vojnike stacionirane u gradu Liman u Donjeckoj oblasti, piše britanski Telegraf.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.