Rjabkov: Amerikanci se igraju vatrom i mi o tome otvoreno govorimo

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rjabkov: Amerikanci se igraju vatrom i mi o tome otvoreno govorimo

Plan SAD-a da prošire aktivnosti vojne obuke i manevara u Ukrajini biće direktan put ka destabilizaciji situacije u regionu. Moskva je zabrinuta zbog toga i upoznala je sa tim stavom administraciju američkog predsednika, rekao je ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Mi vidimo povećanje vojnih napora Kijeva, uključujući i dejstva sa smrtonosnim oružjem. Postoje planovi, kao što sam čuo, za proširenje aktivnosti manevara i vojne obuke, odnosno manevara u neposrednoj blizini naših granica. To je direktan put ka destabilizaciji. Amerikanci se igraju vatrom i mi o tome govorimo otvoreno, uključujući i gospodinu Volkeru (predstavnik SAD-a za Ukrajinu Kurt Volker). Nadam se da on to ne ostavlja za sebe za kućno izučavanje, barem da u krajnjoj liniji o tome obavesti svoje pretpostavljene", rekao je Rjabkov u programu "60 minuta" na tv kanalu "Rusija 1".

Rjabkov je istakao da Voker "igra sada sve više otvoreno na kijevskoj polovini terena".

"To naravno, samo po sebi, u najmanju ruku, podriva mogućnosti da se postigne sporazum sa njim. Sa njim je razgovarano o parametrima mirovne operacije UN-a u Donbasu, razgovarano je i o nekim drugim idejama, ne isključujući referendum na jugoistoku Ukrajine", rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva izvlači iz toga zaključak da SAD nisu spremne da iskreno i dosledno deluju u pravcu pune implementacije Minskog sporazuma, te da je potrebno pojačati pritisak na Kijev, umesto da se podstiču revanšistska raspoloženja.

"Povlađivanje ovim raspoloženjima samo smanjuje šanse za dogovor. Amerikanci treba da prefokusiraju uticaj na vlast u Kijevu. Da li će se to dogoditi - veliko je pitanje", rekao je Rjabkov.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.