Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 09:16

Referendum u Ukrajini, dan posle – promene na frontu ili uvod u nepredvidive poteze velikih sila

Završen je referendum i građani sve četiri ukrajinske oblasti ogromnom većinom glasali su za pripajanje Rusiji. Novinar i diplomata Dragan Bisenić navodi za RTS da su ovi rezultati očekivani u Moskvi. Ukazuje da SAD, EU i Zapad neće priznati rezultate referenduma. Već sada se u UN priprema Rezolucija kojom će biti osuđeni ovi referendumi. U Savetu bezbednosti ona neće moći da prođe ali to će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezolucija koja će biti predložena Generalnoj skupštini i gde će ona biti verovatno i usvojena, ocenjuje Bisenić.
Dragan Bisenić je gostujući u Jutarnjem dnevniku naveo da je nekoliko stvari uticalo da se referendum održi baš u ovom trenutku.

"Referendum u ovom trenutku, zajedno sa mobilizacijom menja situaciju na samom frontu. Ove snage upotrebiće se u prvom redu za zaštitu te sada nove nezavisnosti odnosno nove realnosti koja će biti praćena u dve oblasti - verovatno prvo proglašenjem nezavisnosti, a zatim zahtevom da budu priključene Rusiji, dok će dve oblasti Lugansk i Donjeck koje su već priznate kao nezavisne od strane Moskve prosto to moći da učine tako što će poslati zahtev ruskoj Dumi, koja će to 30. septembra , kao što se očekuje - izglasati", kaže Bisenić.
Promene na frontu mogu ići u dva smera Ukazuje da stanje na frontu može da se razvije u dva smera.
"Da pod uticajem zime, rezultata referenduma, mobilizacije, novih trupa koje će biti raspoređene u ovim oblastima konflikt bude zamrznut na neko vreme. Znači, da neće biti eskalacije sukoba budući da Rusija dalje smatra ove teritorije delom svoje teritorije, da to više neće biti Specijalna vojna operacija nego će ona imati drugi karakter - recimo protivteroristička operacija kako se sada pretpostavlja da će biti ukoliko bude bilo ukrajinskih napada na ove teritorije, a verovatno će ih biti", objašnjava Bisenić.
Drugi način na koji ovo može da se razreši, dodaje Bisenić, je dalja eskalacija sukoba.
"U toj daljoj eskalaciji sukoba mi ne možemo tačno da predvidimo šta može da bude odgovor Rusije i kakav odgovor može da usledi. Zaporoška nuklearna elektrana sa stanovišta Moskve postaje deo teritorije Rusije", navodi gost Jutarnjeg dnevnika.
Nova opasnija faza sukoba Ukazuje da Kijev može da odluči da nastavi sa vojnim operacijama sa tim što će odgovor sa ruske strane biti posmatran kao napad na samu Rusiju i u tom smislu može da se pretpostavi da može doći do upotrebe snažnijeg i ozbiljnijeg naoružanja od ruske strane.
"U tom smislu može da se pretpostavi da sve ovo vodi u novu fazu sukoba koja će biti obeležena značajnom eskalacijom, povećanjem borbenih dejstava i na kraju krajeva možda još novom ruskom ekspanzijom u pravcu Harkova i Odese", kaže Bisenić. 
Koji bi mogli biti naredni potezi Moskve, Kijeva i ZapadaUkazuje da su rezultati referenduma očekivani u Moskvi.
"Rezultati referenduma su pre svega očekivani upravo u Moskvi na ovaj način, a mislim da nije bilo neizvesnosti ni u Evropi, ni u drugim prestonicama koje su zainteresovane za sudbinu ovog referenduma. Pre svega, reč je o delovima Ukrajine koji su pod kontrolom snaga ili ruske vojske ili koje su lojalne Rusiji, Moskvi, i gde upravo traju vojne operacije već sedam meseci u dve oblasti, a što se tiče Donjecka i Luganska tu su vojne operacije na delu već osam godina", kaže Bisenić. 
Ukazuje da SAD, EU i Zapad neće priznati rezultate referenduma. 
"Već sada se u UN priprema Rezolucija kojom će biti osuđeni ovi referendumi. U Savetu bezbednosti ona neće moći da prođe ali to će biti rezolucija koja će biti predložena Generalnoj skupštini i gde će ona biti verovatno i usvojena", zaključio je gost Jutarnjeg dnevnika.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.