RT: Zapadni huškači Ukrajinu prevarili, silovali, a zatim razapeli - Zaharova

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2022, 20:21

RT: Zapadni huškači Ukrajinu prevarili, silovali, a zatim razapeli - Zaharova

Tvrdnje Zapada da se Moskva sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu samo su deo lažne stvarnosti koju pokušava da proda svetu, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu za RT. Ona navodi da je najveća žrtva ovog procesa sama Ukrajina, koja pati jer su je SAD uvukle u svoje igre, što samo doprinosi sebičnim interesima Amerike. Zaharova je takođe podelila svoja razmišljanja o političkoj krizi sa Zapadom, pritiscima na RT DE u Nemačkoj i drugim važnim pitanjima. Evo ključnih zaključaka iz njenog intervjua: Rusija neće da trpi zapadne laži Kada je reč o izveštavanju o Rusiji, zapadni mediji idu u korak sa ciljevima svojih vlada, podstičući javnu podršku za veću konfrontaciju, rekla je Zaharova. To je očigledno „koordinisana kampanja“ namenjena gasnom osvetljavanju ljudi, za razliku od onoga što se dogodilo u filmu „Vog d dog“. Jedan od suptilnijih nedavnih primera koji je navela Zaharova bila je priča o „navodno običnoj“ ukrajinskoj majci troje dece koja je kupila pušku i vojnu opremu za borbu protiv ruskih trupa. To je ove godine objavilo više zapadnih medija. Žena se zapravo pridružila ukrajinskim takozvanim snagama teritorijalne odbrane 2020. godine, mnogo pre trenutne eskalacije, prema ukrajinskoj verziji nemačkog državnog emitera "Dojče vele". Postoje dokazi da je godinama bila aktivna u ukrajinskim nacionalističkim krugovima. Ali ti detalji njene biografije nisu saopšteni zapadnim čitaocima. Tok jednostranih i često kontradiktornih informacija koje se šalju publici je „potpuno ludilo“, rekla je Zaharova. Slična zasićenost vesti nagoveštajima i neistinama korišćena je u mnogim prilikama u prošlosti, kao kada su se SAD spremale za invaziju na Irak 2003. ili bombardovanje Libije 2011. godine, dodala je ona. „Zapadno društvo se možda naviklo na ovu vrstu medijskih smicalica. Oni verovatno shvataju šta se dešava i misle da se ništa ne može učiniti u vezi sa ovom obmanom na globalnom nivou, ali mi se ne slažemo. Ne želimo da živimo u kraljevstvu iskrivljenih ogledala. Nećemo trpeti ove beskrajne laži“, rekla je Zaharova.
Zapad viktimizirao Ukrajinu za svoju korist Najveća žrtva trenutnog američko-ruskog sukoba oko Ukrajine je sama Ukrajina, rekla je Zaharova. Zemlja je bila na meti zavere državnog udara čiji je krajnji cilj bio da se zemlja otrgne od Rusije, rekla je ona. To je imalo za cilj da se ometu pokušaji Moskve da se integriše sa svojim postsovjetskim susedima, te da se „onemogući normalna energetska saradnja“ između Rusije i njenih evropskih kupaca. Vašington je očigledan pobednik u ovoj situaciji, rekla je Zaharova. To je usporilo njegovog konkurenta, Rusiju. Takođe je stvorio mogućnosti za svoj tečni prirodni gas „putem političke ucene“. I uspeo je da unapredi svoje vojne interese na kontinentu, uključujući i ukrajinsku teritoriju, rekla je ona. U međuvremenu, Ukrajinci su na kraju postali siromašniji i manje bezbedni, suprotno onome što im je obećano, dodala je ona. „Zapadni huškači su je prevarili, silovali, a zatim razapeli. Njih uopšte nije briga šta se dešava sa ukrajinskim narodom“, naglasila je Zaharova.
  Ona je naglasila da joj je, uprkos često sarkastičnim opaskama o tome šta se dešava u Ukrajini, iskreno žao zbog toga što je zemlji naškođeno igrama Vašingtona. NATO jedinstvo je mit SAD zadržavaju isti „sebičan“ tretman za neke od svojih najbližih saveznika, poput Nemačke, istakla je Zaharova. Prema njenim rečima, Vašington je zavrnuo ruke Berlinu da uspori i potencijalno ukine gasovod "Severni tok 2", koristeći taktiku „zastrašivanjem Rusijom“. Obustava emitovanja RT DE-a u Nemčakoj, koji je sestrinski kanal RT-a na nemačkom jeziku, zajedno sa težnjom SAD-a da održi kontrolu Zapada nad javnim diskursom, naštetila je odnosima Berlina sa Moskvom, dodala je Zaharova. Berlin je ranije zabranio ruskom kanalu da emituje u Nemačkoj, tvrdeći da njegova dozvola koju je izdala Srbija nije važeća u zemlji. U intervjuu, Zaharova je rekla da to jednostavno nije tačno. Pošto nije uspela da reši situaciju, Moskva je kao odgovor zabranila emitovanje "Dojče velea", ali je spremna da deeskalira situaciju, ako Nemačka pristane, rekla je Zaharova. Stav Moskve se svodi na rusku izreku koja u osnovi znači „dobijaš ono što daš“. Omalovažavajući stav Vašingtona prema Nemačkoj bio je očigledan u načinu na koji su neki američki ambasadori u zemlji naređivali nemačkim zvaničnicima, rekla je Zaharova. Za primer je navela Ričarda Grenela, koji je služio pod bivšim predsednikom SAD-a Donaldom Trampom. „Zašto Berlin dozvoljava SAD-u da razgovaraju s njim na taj način? Pa, verovatno je prisustvo američkih trupa u Nemačkoj faktor“, sugeriše ona. Zemlje poput Rusije i Kine ne dozvoljavaju takvo nepoštovanje, što može objasniti zašto su SAD u sukobu sa tim nacijama, dodala je ona. Ali američka arogancija i sebičnost su ono što potkopava institucije koje služe njihovim interesima, poput NATO-a. Vašington mora da primeni uticaj svaki put kada se savezničke nacije protive njegovom programu, kao kada su Francuska i Nemačka odbile da učestvuju u invaziji na Irak. „Kada se pokrene neka vrsta jedinstva, čak i tamo gde ovo jedinstvo zapravo postoji, ono se postiže prinudom i ucenama - ekonomskim, finansijskim, ponekad čak i humanitarnim od strane `Velikog brata`“, rekla je ona. „To nije jedinstvo istomišljenika, drugova, partnera. To je jedinstvo na silu.” Izvor: RT
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija: Zapad širi lažne informacije o mogućoj invaziji

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2022, 00:09

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.