Izvor: Blic, 06.Jul.2022, 08:17

RECESIJA KAO NAČIN DA SE IZBEGNE STAGFLACJA Centralne banke sada okreću politiku: Koliki su poslovni rizici za drugo tromesečje 2022.

Četiri meseca nakon izbijanja sukoba u Ukrajini mogu se izvući i prve pouke: sukob, koji će najverovatnije potrajati, je već poremetio svetsku geoprivrednu ravnotežu. U kratkoročnom smislu, rat dovodi do povećanja tenzija u sistemu proizvodnje, koji je već pretrpeo štetu izazvanu dvogodišnjom pandemijom, i povećava opasnost od pojave novih posledica po svetsku privredu: iako se nad svetskom privredom još pre samo nekoliko nedelja nadvijala pretnja stagflacije, zbog izvesne promene u načinu na koji navedenom problemu pristupaju centralne banke, suočene sa ubrzanim rastom inflacije, ponovo postoje izgledi za pojavu recesije, posebno u ekonomski razvijenim zemljama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.