[RAT U UKRAJINI] Predstoje žestoke i duge borbe za Donjecku oblast, obe strane navode veliki broj uništenih neprijateljskih vazduhoplova, primer kako ne treba uništavati S-300

Izvor: TangoSix.rs, 08.Jul.2022, 08:03

[RAT U UKRAJINI] Predstoje žestoke i duge borbe za Donjecku oblast, obe strane navode veliki broj uništenih neprijateljskih vazduhoplova, primer kako ne treba uništavati S-300

Od našeg poslednjeg izveštaja o ratu u Ukrajini u kojem smo preneli da su ruske snage zauzele Severodonjeck, a povukle se sa Zmijskog ostrva, ukrajinska vojska se u međuvremenu na istočnom frontu povukla i iz grada Lisičansk, što je ukrajinska strana predstavila kao uspeh jer je izbegnuto opkoljavanje i uništenje velikog broja vojnika. Istovremeno je navedeno i da su Rusi imali izrazitu nadmoć u ljudstvu i tehnici. Iznesen je podatak da se u tim rejonima nalazi oko 60 procenata ukupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ruskih snaga u Ukrajini. Zauzimanjem Lisičanska, ruske snage ujedno su okončale zauzimanje Luganske oblasti.
U referisanju o stanju tzv. ‘‘Specijalne vojne operacije‘‘ u Ukrajini, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pre pet dana naveo da su ukrajinske snage u poslednje dve nedelje na ratištu oko Severodonjeska i Lisičanska, imale velike gubitke, naveo je 5.469 ljudi od koji preko 2.000 poginulih, potom da je oboreno 12 aviona, jedan helikopter, uništeno 6 sistema PVO, kao i 196 tenkova. Istovremeno savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je od početka rata, u Ukrajini poginulo i ranjeno ukupno 115.000 ruskih vojnika.
Ukrajinska strana tvrdi da na ratištima sada koristi 9 američkih višecevnih lansera raketa M142 HIMARS i M270 MLRS. Rusko ministarstvo odbrane je pre par dana izvestilo da je uništila dva lansera sistema HIMARS. Dalje rusko napredovanje prema najvećim gradovima Donjecke oblasti Slavjansku i Karamatorsku je i dalje sporo, iako je ukrajinska strana pre tri dana navela da se ruske trupe nalaze na 7 do 10 km od Slavjanska. Ništa drugačije nije ni kada je u pitanju nastupanje ka Soledaru i Bahmutu. Na ostalim ratištima na severoistoku, jugu i jugoistoku nema većih promena, vodi se uglavnom pozicioni boj uz obimnu primenu klasične i raketne artiljerije.
Ruska evakuacija sa Zmijskog ostrva, najverovatnije 29. juna. Ukrajinska vojska na Zmijskom ostrvu, ovih dana. Nakon povlačenja sa Zmijskog ostrva, ruska ali i ukrajinska avijacija izvršile su uništavanje ostavljene ruske tehnike, pre svega sistema PVO kao i raketne artiljerije. Ukrajinske snage su potom, prvo iz helikoptera na ostrvo spustile, a potom i na zemlji podigle ukrajinsku zastavu, dok je rusko ministarstvo odbrane (MORF) juče objavilo da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile raketni napad na ostrvo kojom prilikom je određeni borj ukrajinskih vojnika poginuo, dok su se ostali povukli. Ukrajinci takođe tvrde da su Rusi na ostrvu ostavili oko 30 vozila.
#Ukraine: A Russian soldier demonstrating the most unsafe method of destroying a Ukrainian 5P85S launcher from a S-300PS SAM system.
This launcher is likely a part of a S-300PS battery which was abandoned in #Kherson Oblast in the first days of war. pic.twitter.com/DRCprM5U6b
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) July 6, 2022

Od interesantnijeg foto i video materijala o ratu u Ukrajini, izdvajamo neverovatan snimak uništenja samohodnog lansirnog oruđa (SLO) 5P85S raketnog sistema velikog dometa S-300PS ukrajinske vojske. Na snimku se vidi ruski vojnik kako iz ležeg stava mitraljezom dejstvuje na oruđe čije rakete zatim eksplodiraju čime su u veliku opasnost bila dovedeni ruski vojnici, a ovakav način uništenja SLO sistema S-300 može se okarakterisati kao krajnje nebezbedan i neozbiljan. Ruski nezvanični izvori navode da među vojnicima nije bilo žrtava, dok Ukrajinci navode da se ovo dogodilo prvih dana rata u Hersonskoj oblasti i da je baterija S-300PS bila prethodno napuštena.
#Ukraine: Today, the UK-supplied LMM multirole missile proved that it could work against more than just UAVs; the Ukrainian 95th Air Assault Brigade scored a hit against a Russian helicopter in the East.
The aircraft, said to be a Ka-52 attack helicopter, appears to crash. pic.twitter.com/TqQpYRGRBK
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 27, 2022

Relevantnih dokaza o obaranjima i uništenjima aviona i helikoptera ponovo nema već duže vreme. Na društvenoj mreži Tviter može se videti snimak koji pokazuje pogodak ruskog helikoptera lakim prenosivim sistemom LMM (Lightweight Multirole Missile), ukrajinski izvori navode da je u pitanju Ka-52, dok Rusi tvrde da je posada oštećenog helikoptera izvršila prinudno sletanje i da je evakuisana. Čak postoje tvrdnje da je helikopter lakše oštećen i da se kasnije vratio u svoju bazu.
Kada su međutim u pitanju saopštenja ministarstava odbrane obe strane, uništenih aviona i helikoptera ima skoro svakodnevno. Rusi su od početka rata u svojim zvaničnim saopštenjima naveli 234 uništena ukrajinska aviona i 137 helikoptera (ovi brojevi uključuju i uništene letelice na zemlji). Sa druge strane, Ukrajinci su tvrde da su oborili ili uništili 217 ruskih aviona i 187 helikoptera. Jedno od, u poslednje vreme interesantnijih saopštenja imamo sa ruske strane, ministartsvo odbrane je pre tri dana navelo da je u jednoj borbenoj misiji pilot Su-35S navodno u rejonima mesta Snegirevka i Nikolajevka, u Nikolajevskoj oblasti, oborio ukrajinskog jurišnika Su-25 kao i dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24.
The post [RAT U UKRAJINI] Predstoje žestoke i duge borbe za Donjecku oblast, obe strane navode veliki broj uništenih neprijateljskih vazduhoplova, primer kako ne treba uništavati S-300 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.