[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote

Izvor: TangoSix.rs, 20.Maj.2022, 10:13

[RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote

Proteklu nedelju dana rata u Ukrajini obeležio je početak predaje ukrajinskih snaga koji se nalaze u mauripoljskoj čeličani Azovstalj, delimično ili potpuno povlačenje ruskih snaga oko Harkova i u Harkovskoj oblasti, sporo ali i dalje konstantno napredovanje ruskih snaga na seveoistoku i istoku Ukrajine gde je ujedno ukrajinska vojska izvela manje uspešne ili neuspešne kontranapade.
Nakon više od 80 dana rata, ukrajinske snage su početkom ove nedelje započele sa predajom iz >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Azovstalja. Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Rusije, do juče ujutru predalo se 1730 vojnika od kojih 80 teško ranjenih. Ruske procene govore o tome da se u čeličani pre predaje nalazilo oko 2500 pripadnika oružanih snaga Ukrajine. Treba napomenuti i da je ukrajinsko ministarstvo odbrane pre opkoljavanja Mariupolja bilo saopštilo da grad brani oko 14500 vojnika dok su neke ruske procene govorile da taj broj iznosi oko 20000.
Posledice bitke za Zmijsko ostrvo. U gornjem desnom uglu vidi se uništeni ruski helikopter Mi-8 / Foto: MAXAR U našem prošlom pregledu dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu, detaljno smo opisali bitku za strateški važno Zmijsko ostrvo, a vrlo brzo su nakon završetka ove bitke u kojoj su po svemu sudeći, obe strane pretprele velike gubitke u ljudstvu i tehnici, objavljeni sveži satelitski snimci ostrva koje je ostalo pod kontrolom ruske vojske.
Na fotografijama satelitskih snimaka vide se razmere uništenja infrastrukture na ostrvu, mesto uništenja ruskog helikoptera Mi-8, ali i da su ruske snage na ostrvo poslali sisteme PVO (u nekim izvorima se navodi artiljerijsko-rkaetni sistem Pancir, kao i raketni sistem Tor). Ruska televizija ‘‘Zvezda‘‘ objavila je i kratak video snimak na kome se vide poginuli ukrajinski diverzanti.
Mapa na kojoj se vidi veći deo aerodroma koje koristi Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine. Na primeru bitke za Zmijsko ostrvo, videli smo da je ukrajinska borbena avijacija još uvek itekako aktivna. U proteklh desetak dana borbeni avioni su primećeni i iznad Harkovske, Dnjepropetrovske, Donjecke i Nikolajevske oblasti. Istovremeno na aerodromima na zapadu Ukrajine uočeno je da se izvodi i obuka pilota, primećeni su i letovi školsko-borbenih aviona L-39 Albatros. Do sada su avioni i helikopteri, kao i bespilotne letelice Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine bazirale na preko 40 aerodroma različite namene, od kojih na mnoge ruska vojska uopšte nije dejstvovala ili je nanesena minimalna šteta.
I pored zvaničnih saopštenja obe strane o obaranjima neprijateljskih letelica, već skoro dve nedelje nemamo dokaze u vidu fotografija ili video snimaka o oborenim avionima i helikopterima. Isto tako, još od 25. aprila nemamo takve verodostojne dokaze ni o oborenim avionima. Ipak, ukrajinski mediji objavili su prekjuče da je istog dana u Vinickoj oblasti održana komemoracija pilotu jurišne avijacije kapetanu Sergeju Parhomenku koji je, kako se navodi, poginuo na istoku zemlje. Iako su detalji pogibije za sada nepoznati, imamo informaciju ruskog Ministarstvo odbrane da su 16. maja u rejonima mesta Jevgenovka i Velikaja Kamiševaha oborena dva jurišna aviona Su-25.
The post [RAT U UKRAJINI] Pad Azovstalja, Zmijsko ostrvo i dalje pod kontrolom Rusa, RV Ukrajine obučava nove pilote appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.