[RAT U UKRAJINI] Dalje napredovanje ukrajinskih snaga, dodatna američka vojna pomoć, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivnije od ruskog?

Izvor: TangoSix.rs, 07.Okt.2022, 07:02

[RAT U UKRAJINI] Dalje napredovanje ukrajinskih snaga, dodatna američka vojna pomoć, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivnije od ruskog?

U protekloj nedelji rata u Ukrajini, ukrajinske snage su nastavile sa napredovanjem na frontovima u severoistočnom, južnom i jugoistočnom delu Ukrajine. Na severozapadu su, nakon pada grada Liman, nastavili da prodiru izbijajući na granicu Luganske oblasti koju su do sada potpuno kontrolisale ruske snage. Ofanziva se nastavlja i, kako sada stvari stoje, za očekivati je dalji prodor ukrajinske vojske i potpuno izbacivanje Rusa iz Harkovske oblasti, ali i dalje napredovanje ka velikim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i mestima susednih oblasti, poput Severodonjecka i Lisičanska.
Ipak, najveće uspehe ukrajinska vojska imala je na jugoistoku zemlje, odnosno u Hersonskoj oblasti gde je za svega nekoliko dana isterala ruske snage iz čak preko 20 mesta na relativno velikoj površini teritorije. Procenjuje se da je u pitanju oko 1.300 km2 koja delom ide uz reku Dnjepar, a na pojedinim pravcima ostvaren je napredak od čak 30 do 50 km. Jedini deo fronta gde se ruske snage trenutno ne brane, i na kome koliko toliko preduzimaju ofanzivne akcije je u Donjeckoj oblasti na potezu između Donjecka i Bahmuta. Prema poslednjim izveštajima u toku su pripreme i za veliku ukrajinsku ofanzivu u Zaporškoj oblasti.
Najveća pomeranja fronta dogodila su se u Herskonskoj oblasti gde su ukrajinske snage napredovale i 30 do 50 km / Foto: ISW Kako prenosi Fajnenšel tajms (FT) SAD požuruju Kijev da na jugu Ukrajine, pre nastupanja hladnog vremena započnu odlučujuću bitku i tako uskrate Rusiji mogućnost da ojača svoju poziciju na tom delu ratišta. FT navodi da američki zvaničnici napominju da će jesenja bljuzgavica u velikoj meri otežati ofanzivne operacije, a prednost će imati oni koji su u defanzivi, odnosno u ovom slučaju ruska vojska. Zbog toga, Oružane snage Ukrajine treba da povrate jug zemlje pre početka mraza (po svemu sudeći, bljuzgavice). Kontrola nad većim delom ove teritorije biće, kako smatraju u FT, presudna u smislu mogućih pregovora Ukrajine i Rusije.
Nezvanični ruski izvori navode da ukrajinska strana ima izrazitu prednost u ljudstvu i tehnici, i da na frontu trenutno ima oko 300 hiljada vojnika od kojih se na severoistoku nalazi 70 hiljada uz oko 1.000 jedinica teške vojne tehnika, dok se na jugu navodno nalazi oko 40 hiljada vojnika uz oko 300 različitih oruđa i druge teške tehnike. Kada smo već kod brojnog stanja zaraćenih strana, navešćemo i izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je od 21. septembra do sada u Rusiji mobilisano oko 200 hiljada ljudi.
Ukrajina će dobiti još 200 MRAP vozila MaxxPro. Na fotografiji MaxxPro ukrajinske vojske negde u Harkovskoj obladti, septembar 2022. SAD su objavile da šalju novu vojnu pomoć Ukrajini koja je vredna 625 miliona dolara. Navodi se da ovoga puta paket uključuje isporuku 4 lansera samohodnog višecevnog raketon sistema tipa HIMARS zajedno sa raketama, 16 haubica M777 kalibra 155 mm, 16 haubica M119 kalibra 105 mm, 200 MRAP vozila MaxxPro, 75 hiljada granata kalibra 155 mm, 500 granata velike preciznosti kalibra 155 mm, 1.000 komada municije RAAM (Remote Anti-Armor Munition) kalibra 155 mm, 30 hiljada mina kalibra 120 mm, 200 hiljada metaka sa streljačko naoružanje. Ovome dodajmo i da su u Hersonskoj oblasti primećeni oklopni transporteri BTR-70 koje je Ukrajini navodno donirala Severna Makedonija, prema nezvaničnim ruskim izvorima ukrajinska vojska dobila je 50 ovih oklopnjaka.


Od našeg prethodnog javljanja dokumentovana su dva obaranja vojnih vazduhoplova iznad Ukrajine. Na društvenoj mreži Tviter objavljen je snimak obaranja ruskog borbenog helikoptera Ka-52 koji je leteo na ekstremnoj maloj visini i čija posada nakon pogotka najverovatnije lakim prenosivim raketnim sistemom, nije imala šanse da preživi pad helikoptera koji je tom prilikom eksplodirao. Na drugom interesantnom video snimku vidi se pogođeni taktički bombarder Su-24 RV Ukrajine, koga, iako sa vidljivim kritičnim oštećenjima, sa zemlje bezuspešno raketama pokušavaju da pogode još dva puta. Avion se na kraju ipak ruši uz prethodno katapultiranje posade.
Pukovnik pilot Mihail Matjušenko koji je poginuo još 26. juna u vazdušnom boju iznad Crnog mora Ukrajinski mediji preneli su pre par dana da je 3. oktobra u Buči sahranjen pukovnik pilot Mihail Matjušenko (pozivni znak ‘‘Deda‘‘), koji je, kako se navodi, poginuo još 26. juna u vazdušnom boju sa ruskim lovcima iznad Crnog mora. Pukovnik Matjušeno je bio penzioner, star 61 godinu. Nakon što je počeo rat prijavio se u 40. brigadu taktičke avijacije koja je primarno opremljena lovačkim avionima MiG-29. Za ovog pilota, za koga se navodi da je bio veoma vešt, iznesena je tvrdnja da je tokom jedne noćne akcije školsko-borbenim avionom L-39 Albatros ušao u vazdušnu borbu, simulirajući napad MiG-a 29 na dva ruska aviona Su-30. Osnova priče je, naravno, malo verovatna – ostaje pitanje koliko je realno da se tako nešto dogodi (prvo da li L-39 može da simulira MiG-29, potom koja je verovatnoća da se u tom avionu noću nešto presretne, i treće kako je pilot izbegao obaranje). Iako se daje navodi da ‘‘Deda‘‘ nije poginuo tom, već nekom drugom prilikom, pojedini mediji su zaključili da je on poginuo leteći Albatros.
Ukrajinski borbeni avioni i helikopteri su i dalje aktivni. Nakon sedam meseci rata, Ukrajina je uspela ne samo da zadrži određeni broj operativnih letelica kao i posada, već i da poveća njihovu aktivnost. Ukrajinski Generalštab saopštio je pre par dana da u poslednje vreme njihovo ratno vazduhoplovstvo izvršava veliki broj zadata, spominje sa da je samo 4. oktobra ukrajinska avijacija izvršila 17 vazdušnih udara po ruskim snagama. Ujedno, iz ukrajinskog Generalštaba uveravaju da aktivnost ukrajinske avijacije trenutno čak prevazilazi akcije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Vazdušno kosmičke snage Rusije doživele su tokom ove nedelje još jedan gubitak aviona, ovoga puta radi se o neborbenom gubitku a kako se u pojedinim ruskim izvorima navodi, reč je o lovcu-presretaču MiG-31. Snimak kao i fotografije udesa i uništenja aviona u vazduhoplovnoj bazi Beljbek na Krimu javno su objavljeni a na jednom od ruskih Telegram kanala detaljnije je opisano šta se dogodilo. Na snimku se vidi da se avion nakon izletanja sa poletno-sletne staze survao niz liticu i eksplodirao. Katapultirao se samo jedan član posade.
U nezvaničnom objašnjenju događaja stoji da je pilot aviona koji je bio naoružan i pun goriva iz za sada nepoznatih razloga prekinuo poletanje. Letelica je nakon izletanja sa piste pala niz liticu. Došlo je do detoniranja ubojnih sredstava, navigator je uspeo da iskoči, pilot nije. Razjašnjeno je i da se prilikom katapultiranja kod MiG-a 31 prvo aktivira sedište navigatora, a pola sekunde kasnije i sedište pilota. Za poginulog člana posade se navodi da je bio pilot prve klase sa značajnim naletom na MiG-u 31 iz baze Hotilovo. Navedeno je i da aerodrom, kao ni sama PSS nisu oštećeni.
The post [RAT U UKRAJINI] Dalje napredovanje ukrajinskih snaga, dodatna američka vojna pomoć, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivnije od ruskog? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.