Prvi korisnici nove verzije helikoptera H145 sa petokrakim rotorom

Izvor: TangoSix.rs, 08.Mar.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi korisnici nove verzije helikoptera H145 sa petokrakim rotorom

Kompanija Erbas Helikopters saopštila je juče na međunarodnoj helikopterskoj izložbi Heli-Expo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine odlučilo da 8 od svojih 10 naručenih H145 zameni za novu verziju ovog helikoptera sa petokrakim rotorom koja je na istom događaju predstavljena pre četiri dana.
Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je da su oni izuzetno ponosni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << što svojoj agenciji za sprovođenje zakona mogu da ponude tako visok nivo moderne helikopterske tehnologije.
– Mi smo od kraja decembra već počeli da modernizujemo flotu Službe spasavanja i Nacionalne garde sa tri uspešne isporuke helikoptera H225 i očekujemo uvođenje novog helikoptera H145 za zadatke sprovođenja zakona – dodao je Avakov.
Generalni direktor Erbas Helikoptersa Bruno Even rekao je da je kompanija ponosna što se ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo za doradu H145. On je dodao da su u kompaniji sigurni da će povećanje nosivosti za 150 kg kao i veća udobnost za pilote i putnike biti dodatne prednost u izvršenju zadataka javnog servisa Ukrajine.
Nakon međuvladinog sporazuma koji je sredinom 2018. godine potpisan između Francuske i Ukrajine za 55 helikoptera, Erbas Helikopters je već isporučio tri od ukupno 21 naručenog polovnog prenamenjenog H225. Ugovor je obuhvatio 10 novih H145, od kojih će 8 biti opremljeno petokrakim rotorom kao i 24 helikoptera H125 za traganje i spasavanje, javnu službu i zadatke hitne medicinske službe. Helikopteri će biti korišćeni i održavani u Ukrajini pošto ugovor predviđa i uspostavljanje lokalnog centra za obuku i održavanje.
Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je samo jedan od prvih korisnika nove verzije H145. Skoro istovremeno su na Heli-Expo potpisani ugovori i sa norveškom fondacijom NAAF (Norwegian Air Ambulance Foundation) koja je umesto jednog EC145 naručila novi H145 koji će biti isporučen sredinom 2020. godine i koji će se koristiti za medicinsku evakuaciju, tu je zatim novozelandski operater Advanced Flight koji je naručio H145 u verziji ACH145 za poslovnu i privatnu avijaciju. Isporuka će takođe biti izvršena sredinom sledeće godine.
U međuvremenu je prvi korisnik koji se odlučio za doradu svojih helikoptera H145 novim petokrakim rotorom postao švajcarski operater Rega koji pruža usluge vazdušnog spasavanja, koji je naručio nadogradnju 7 svojih postojećih helikoptera. Prvi klijent za dorađene helikoptere u Severnoj Americi biće Dare County MedFlight iz Severne Karoline, SAD koji se bavi medicinskim vazdušnim transportom. Dare County MedFlight je u Severnoj Americi bio i prvi korisnik helikoptera H145 koji je to postao 2012. godine a još pre 30 godina ovaj korisnik je započeo da upotrebljava Erbasove helikoptere kada je za zadatke medicinskog prevoza koristio helikoptere BK117.
Erbas Helikopters započeo je testiranje novog petokrakog rotora na helikopteru H135 2015. godine a avgusta 2017. rotor je prvi put postavljen na H145. Do danas je u opitnim letovima izvršeno 150 sati naleta, očekuje se da će ove godine taj nalet dostići 400 sati, sertifikacija u Evropi je planirana početkom 2020. dok bi prve isporuke bile realizovane tokom iste godine. Što se tiče same nadogranje postojećih helikoptera novim rotorom, glavni čovek u ovom programu Axel Humpert izjavio je da dorade zahtevaju oko 220 radnih sati.
Erbasov video materijal o novoj verziji H145:

 

The post Prvi korisnici nove verzije helikoptera H145 sa petokrakim rotorom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.