Izvor: Radio 021, 03.Nov.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota zbog Markonove izjave: Bolje migranti iz Gvineje, nego bande iz Bugarske i Ukrajine

Bugarska je u subotu uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava predsednika Emanuela Makrona.

Francuska ambasadorka u Sofiji pozvana je u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Makron je u intervjuu krajnje desničarskom magazinu "Aktuelne vrednosti", objavljenom u petak, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego "bande iz Ukrajine i Bugarske". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Florans Robin u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Makronove reči uvredljive i neprihvatljive. Ona je dodala da ne razume razlog za takvu izjavu francuskog predsednika i ocenila da je verovatno reč o nekim unutrašnjim političkim problemima.

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem.

Zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krašimir Karakačanov takođe je reagovao na Makronovu izjavu. On je na Fejsbuku napisao da je to "još jedan primer arogancije koju demonstrira jedan od aktuelnih lidera nekadašnje Antante" i istakao da je ona neprihvatljiva i uvredljiva sa diplomatskog gledišta.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.