Izvor: RTS, 30.Apr.2022, 05:52

Pregovori i naoružavanje, kome odgovara produžetak rata u Ukrajini

U trećem mesecu rata u Ukrajini, diplomatske aktivnosti ne daju rezultate, a borbe se intenziviraju. Kome odgovara produžetak rata, a šta bi pomoglo da se sukobi okončaju?
Ukrajinski predsednik je na početku rata odbio evakuaciju i od Zapada tražio oružje. U trećem mesecu sukoba – i Evropljani i Amerikanci, Ukrajini isporučuju teško naoružanje.

Tumači se, istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da jedna od namera Rusa u prvoj fazi rata bila da svrgne ukrajinsku vlast. Težište je u drugoj fazi na istoku – moguće i na jugu Ukrajine.
Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da druga faza predstavlja "pomeranje onoga što je glavni teatar borbi".
"Odnosi se na spornu provinciju Donbas, ali i na transformaciju u prirodi ratovanja, jer ono što vidimo je rat iznurivanja. Ravnoteža snaga se ovog puta pomera u korist Rusije, jer u ratu iznurivanjem pobeđuje onaj ko ima veću artiljeriju i ko može da nanese veću štetu protivničkoj strani", ukazuje Vuksanović.
Upozorenje NATO-a Sukob bi mogao da potraje i godinama, upozorio je, ne prvi put, NATO. Kontakt-grupa će se zato, u američkoj bazi u nemačkom Ramštajnu, sastajati jednom mesečno.
Prethodno je i Berlin, u još jednom strateškom zaokretu, odlučio da Kijevu isporuči "geparde" i "leoparde" – borbena oklopna vozila, godinama van nemačkog arsenala, za koje nedostaju i municija i obuka.
I ne samo to – Sloveniji će dati tenkove "lisica" i "kuna", a Slovenci Ukrajincima sovjetski "T-72".
Marko Dašić, sa Fakulteta političkih nauka, smatra da je tanka linija kada će Rusija percipirati da je neka od evropskih država postala strana u sukobu.
"Sada je to dopremanje vojne tehnologije i vojnog naoružanja tumačeno kao da još nisu, novi razvoj situacije. Sa nemačkim uključivanjem, možda jeste izazvao reakciju Sergeja Lavrova koji je, možda pesimistično, rekao da ne treba isključiti mogućnost trećeg svetskog rata", kaže Dašić.
Dok se postavlja pitanje da li isporuke zastarelog oružja služe i za pranje savesti, mogućnost isporuke modernijeg naoružanja, za sada, je samo u najavi.
Na zapadnu osudu nailazi tekst nekadašnjeg Bi-Bi-Sijevog dopisnika iz Moskve.
Angus Roksburg je u Gardijanu upozorio da finansijskom i oružanom pomoći, Zapad samo produžava agoniju Ukrajinaca.
Kome odgovara produžetakProdužetak sukoba, tumači se, zbog slabljenja ruske države i vojske, odgovara Amerikancima i Britancima. Ali, ne samo njima.
"Paradoksalno produžetak sukoba odgovara i Rusima, jer će sve vreme imati kao kartu pred pregovore činjenicu da sukob može da se prelije na evropski kontinent, na srce evropskog kontinenta, kako oni kažu, a da ne govorimo o ekonomskim posledicama kojima svedočimo od početka sukoba", ocenjuje Dašić.
Dodaje da mu nuklearni rat za sada "deluje najdalje, iako ga je Sergej Lavrov pomenuo, ne slučajno, u nedavnom intervjuu državnoj televiziji".
Prethodno je Rusija testirala razorni "sarmat" – interkontinentalnu balističku raketu: lansirana na severozapadu Rusije, odjeknula je istočno na Kamčatki.
Ponovo se izvlače nuklearne doktrineOd početka rata, analitičari sa hladnoratovskih polica, ponovo izvlače nuklearne doktrine. Podseća se na razlike između strateško-interkontinentalnog nuklearnog oružja, namenjenog odmazdi među nuklearnim silama i taktičkog, slabijeg dometa.
"Ono se koristi u bitkama, a ne za dobijanje ratova. Namenjeno je za ono što se u hladnoratovskom vokabularu nazivalo fleksibilni odgovor na veoma preciznu definisanu poziciju, ali i dalje sa nuklearnim kinetičkim efektom", objašnjava Vuk Vuksanović.
Dodaje da je razlog zašto "hladni rat nikada nije transformisan u vrući, taj zato što bi strana koja potencijalno gubi rat bila u iskušenju da upotrebi nuklearno oružje".
Sjedinjene Države spremne su da daju 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, prema zakonu, oživljenom prvi put posle Drugog svetskog rata.
To je, ipak, oko četiri puta manje od pomoći Britancima za borbu protiv nacističke Nemačke. Zato se ocenjuje da su i od finansijske i oružane pomoći i uključivanje u oružani sukob, koji bi vodio Trećem svetskom ratu, bolji – sveobuhvatni mirovni pregovori: ozbiljni i takvi koji bi rat okončali odmah.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.