Pompeo odložio posetu - ima bitnije obaveze od Ukrajine

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo odložio posetu - ima bitnije obaveze od Ukrajine

Šef američke diplomatije Majk Pompeo odložio je posetu Ukrajini kako bi "pratio situaciju" u Iraku, saopštilo je večeras Ministarstvo inostranih poslova SAD.

U Iraku su proiranski demonstranti u utorak napali američku ambasadu u Bagdadu.

Pompeo je odložio svetsku turneju tokom koje je trebalo pored Ukrajine da poseti Belorusiju, Kazahstan, Uzbekistan i Kipar.

Ministarstvo je navelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Pompeo naknadno posetiti te zemlje.

Svi proiranski demonstranti koji su bili okupljeni u blizini američke ambasade u Bagdadu povukli su se danas. Američki marinci koji čuvaju ambasadu ranije danas su ispalili suzavac na stotine pripadnika paravojnih grupa koje podržava Iran i njihovih pristalica okupljenih drugi dan ispred te zgrade.

Kasnije su se irački vojnici, savezna policija i elitne jedinice za borbu protiv terorizma rasporedili duž ograde između demonstranata i kompleksa ambasade. Između iračkih bezbednosnih snaga i demonstrantata nije bilo sukoba ni napetosti.

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je Iran za napad na ambasadu u Bagdadu, dok su iranske vlasti demantovale bilo kakvu umešanost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.