Izvor: RTS, 17.Maj.2022, 05:57

Podoljak: Obustavljeni pregovori sa Rusijom; Finski parlament odobrio predlog za članstvo u NATO-u

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset treći dan. U Marijupolju je počela evakuacija vojnika iz železare "Azovstalj", saopštio je Kijev. Serija eksplozija potresla je Lavov, rekao je svedok iz tog grada za Rojters. Švedska šefica diplomatije potpisala prijavu za članstvo u NATO-u. Istovremeno, finski parlament odobrio predlog za pridruživanje Alijansi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da ulazak Finske i Švedske u NATO "verovatno neće ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bitno promeniti".
U Marijupolju je počela evakuacija vojnika iz železare "Azovstalj". Ukrajinske vlasti su saopštile da su svi povređeni vojnici, njih 53, evakuisani iz čeličane u bolnicu, dok je još 211 odvedeno kroz humanitarni koridor na drugu lokaciju, u Olenivku.

Serija eksplozija potresla je posle ponoći Lavov na zapadu Ukrajine, rekao je svedok iz tog grada za Rojters
Posle Finske, i Švedska je juče najavila da će podneti zahtev za članstvo u NATO-u.
Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske tom savezu.
S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je na samitu država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Kremlju izjavio da nema direktne pretnje od proširenja NATO-a koje bi uključilo Finsku i Švedsku, ali da bi proširenje vojne infrastrukture na te teritorije svakako izazvalo ruski odgovor.
Istovremeno, zemlje članice Evropske unije na samitu u Briselu još nisu postigle dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje naftni embargo, rekao je šef diplomatije EU Žosep Borelj.
Pogledaj vesti o: NATO,   Turska,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelenski: Ukrajini potrebni živi heroji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina pokušava da spase vojnike iz čeličane Azovstalj.Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su 53 teško ranjena vojnika prebačena u medicinski objekat u Novoazovsku, a da je 211 boraca humanitarnim koridorom evakuisano u Jelenovku,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Erdogan Švedsku nazvao “mrestilištem” za terorističke organizacije

Izvor: Danas, 17.Maj.2022

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je poručio da dve nordijske zemlje “ne treba da se zamaraju da šalju svoje delegacije” u Tursku kako bi pokušale da ga ubede da promeni mišljenje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.