Plenković: Mirna reintegracija primer za Ukrajinu i Gruziju

Izvor: RTS, 17.Feb.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: "Mirna reintegracija" primer za Ukrajinu i Gruziju

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da bi "iskustvo mirne reintegracije" istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 1998. godine moglo da koristi Ukrajini i Gruziji, koje su u ratovima sa Rusijom ostale bez delova svoje teritorije.
Slične izjave iz Zagreba u prošlosti izazvale oštre reakcije Moskve, koja smatra da "paralelne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strukture domaće proizvodnje" idu na ruku kijevskoj "ratnoj kampanji", umesto poziva na obnovu dijaloga sa Moskvom kroz proces iz Minska, navodi Hina.

Plenković je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da se iskustvo Ukrajine i Gruzije može uporediti sa Hrvatskom "čiji su delovi teritorije bili okupirani od 1990. do 1998".
"Imali smo dva rešenja: vojno i diplomatsko... Rešenje koje se oslanja na pritisak i diplomatiju rezultiralo je reintegracijom naše teritorije", rekao je Plenković.
Hrvatski premijer smatra da bi taj model mogao da se primeni na Ukrajinu i Gruziju koje bi, kako je rekao, bolje prošle da su bile članice EU i NATO-a.
"Ukrajina i Gruzija nisu ni u EU ni u NATO i to komplikuje situaciju. Da su bile, situacija bi bila mnogo drugačija", smatra Plenković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Plenković: "Mirna reintegracija" primer za Ukrajinu i Gruziju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da bi "iskustvo mirne reintegracije" istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 1998. godine moglo da koristi Ukrajini i Gruziji, koje su u ratovima sa Rusijom ostale bez delova svoje teritorije...Slične izjave iz Zagreba u prošlosti izazvale oštre...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.