Pitanje raskolničke MPC na dnevnom redu Vartolomeja – hoće li se ponoviti ukrajinski scenario?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje raskolničke MPC na dnevnom redu Vartolomeja – hoće li se ponoviti ukrajinski scenario?

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je na poslednjoj sednici, održanoj u prvoj polovini maja u Feneru, u Istanbulu, da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske Arhiepiskopije i Vlade Makedonije za rešavanje statusa te crkve, piše skopska Nova Makedonija.

O tome da li to znači da je makedonska crkva ušla u proceduru za konačno rešenje statusa, verski analitičari i crkveni zvaničnici imaju različite stavove, a zajedničko im je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mišljenje da nema dileme da ova odluka označava početak procesa za rešavanje makedonskog crkvenog pitanja.

Međutim, prema njima, za sada, ostaje nepoznato u kojoj formi i u kom pravcu će biti donesena odluka ekumenskog patrijarha Vartolomeja.

Iako se, kako se navodi, u izjavi Vaseljenske patrijaršije ne daju detalji o razgovoru o ovom pitanju na sednici Sinoda, stavljanje ove teme na dnevni red, smatraju analitičari, znači uvođenje u proceduru zahteva koji su patrijarhu Vartolomeju pre godinu dana upućeni od makedonske crkve i vlade.

"Između ostalog, na sastanku se razgovaralo i o apelacionom sudu (eklektonu) koji je podnela Crkva u Severnoj Makedoniji, koja ostaje u raskolu", saopšteno je na veb stranici Vaseljenske patrijaršije.

Prema rečima verskog analitičara Branka Đorđevskog, ovom odlukom Vaseljenske patrijaršije, Makedonija je ušla u kljucnu fazu rešavanja kanonskog statusa MPC-OA.

"Možda to neće biti odluka odmah, ali je sigurno da će naše pitanje biti aktuelizovano, što se može protumačiti kao početak rešavanja crkvenog pitanja", ističe Đorđevski.

On kaže da treba sačekati da se sazna šta je rečeno na toj sednici Sinoda Vaseljenske patrijaršije, kao i ono što će se posebno rešiti.

"Veoma je važno da Vaseljenska patrijaršija odredi status crkve. Radna grupa će se rukovoditi sopstvenim interesima. Ona želi da ojača svoju poziciju među pravoslavnim crkvama", ističe analitičar.

Đorđevski se, kaže, plaši da možda makedonska crkva neće dobiti, kako kaže, "čistu i punu" autokefalnost, već opterećenu nekim obavezama prema Vaseljenskoj patrijaršiji.

Nova Makedonija primećuje da ova odluka patrijarha Vartolomeja da se na dnevni red uvrsti zahtev makedonske crkve i vlade za priznavanje njene autokefalnosti dolazi gotovo istovremeno sa održavanjem redovne sednice Sabora SPC u Beogradu.

I ruska crkva, kažu, čeka da Vartolomej odluči.

Podsećaju da Vartolomej u nedavnom intervjuu beogradskoj Politici, nije dao konkretne odgovore u vezi sa zahtevom za priznavanje autokefalnosti MC, već je samo ukazao na razliku između crkvenih sporova u Ukrajini sa onima Srpske pravoslavne crkve sa crkvom u Makedoniji i Crnoj Gori.

Međutim, on je takođe naglasio da ne namerava da promeni Ustav Srpske pravoslavne crkve ili njene granice ako ne postoje adekvatni uslovi.

Ruski patrijarh Kiril, u međuvremenu, takođe u intervjuu tom beogradskom dnevniku je kazao da ova izjava patrijarha Vartolomeja znači da on namerava da sprovede "ukrajinski recept" u Makedoniji.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sinod Vaseljenske patrijaršije će razmatrati zahtev MPC - Ohridske Arhiepiskopije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2019

Sinod Vaseljenske patrijaršije odlučio je na poslednjoj sednici, održanoj u prvoj polovini maja u Feneru, u Istanbulu, da uvrsti u razmatranje zahtev nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske Arhiepiskopije i Vlade Makedonije za rešavanje statusa te crkve, piše skopska Nova Makedonija. ..O...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.