Izvor: RTS, 22.Maj.2022, 05:40

Moskva: Spremni smo za pregovore, lopta u dvorištu Kijeva; Ukrajina produžila ratno stanje za tri meseca

Osamdeset osmi dan rata u Ukrajini. Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski. Ukrajinski parlament je izglasao produženje ratnog stanja i opšte mobilizacije za tri meseca. Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvansko ministarstvo energetike saopštilo je da ta država više neće uvoziti struju iz Rusije, i da u Litvaniji više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.
Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.
Ruska vojska saopštila je da je uništila skladište goriva u Odeskoj oblasti, kao i veliku pošiljku zapadnog naoružanja, i to raketama tipa "kalibar".
Američki predsednik potpisao je zakon kojim se odobrava pomoć u Ukrajini, vredna četrdeset milijardi dolara. Od toga, 23,75 milijardi dolara biće usmereno na bezbednosnu i odbrambenu pomoć Ukrajini, kao i na napore Vašingtona da ojača evropsku bezbednost, kaže ukrajinska ambasadorka u SAD. 
Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Turska,   NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO Rusija: "Spremni smo"; Novi napadi; "Ukrajinci ušli u Belorusiju"

Izvor: B92, 22.Maj.2022

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 88. dan...Ukrajina je nagovestila da je spremna da nastavi pregovore sa Rusijom jer Moskva tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad opkoljenim gradom Mariupoljom...Ruske trupe se spremaju za ofanzivu u pravcu Limana, pišu ukrajinski mediji...Turski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.