Odnosi sve GORI: Ukrajinska potpredsednica prekida Veliki sporazum sa Rusijom

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi sve GORI: Ukrajinska potpredsednica prekida "Veliki sporazum" sa Rusijom

Irina Geraščenko pokrenula inicijativu

Prva potpredsednica Vrhovne rade Ukrajine Irina Geraščenko najavila je raskid Ugovora o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Ruskom Federacijom.

Pročitajte i:

Kako se navodi, Geraščenko je rekla da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova, "da ne priprema dokumentaciju za produženje ovog ugovora", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po isteku roka koji nastupa automatski.

Istovremeno, ona je naglasila da postoji velika razlika u konceptima raskida i neprodužavanja ugovora.

- Radi se samo o neprodužavanju sporazuma - rekla je ona.

Geraščenko je dodala da bi volela da političari, posebno budući predsednički kandidati, znaju razliku jer je, kako je rekla, to njihova dužnost.

- Nije reč ni o kakvim prekidima jer ćemo mi tražiti od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da snose odgovornost za prekršen dogovor - objasnila je ona.

Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, poznat i pod nazivom "Veliki sporazum", potpisali su predsednici dve zemlje 31. maja, 1997. godine.

Zemlje su, kako navodi, zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Nakon što je Rusija pripojila Krim i početka sukoba u Donbasu, u više navrata su se čuli pozivi da se raskine ugovor zbog toga što je, kako tvrdi Kijev, Rusija povredila teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.