Novinar ORF-a na listi ukrajinskih državnih neprijatelja

Izvor: RTS, 12.Feb.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar ORF-a na listi ukrajinskih državnih neprijatelja

Kristijan Veršic, novinar austrijske državne televizije ORF i dopisnik sa Balkana sa sedištem u Beogradu, našao se na listi potencijalnih "državnih neprijatelja" Ukrajine.
Njegovo ime nalazi se na listi "državnih neprijatelja" ukrajinskog sajta Mirotvorec.
Na tu listu dospeo je samo dan nakon što je ambasador Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Austriji Aleksandar Šerba obrazložio da Kijev odbija da mu odobri akreditaciju za front zbog snimaka sa Krimskog mosta.
Sajt, koji je iniciran od jednog savetnika ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, prebacuje austrijskom novinaru da "je svesno kršio državnu granicu Ukrajine", "učestvovao u pokušaju pravdanja aneksije Krima" i optužuje ga za "antiukrajinsku propagandu".
Mirotvorec je zatražio od pravosudnih organa Ukrajine da podnesu krivičnu prijavu protiv Veršica.
Veršic je početkom godine kritikovao ukrajinske vlasti što su mu odbile akreditaciju i pozvao austrijsku vladu da deluje.
Austrijske vlasti, od predsednika do kancelara, apelovale su na ukrajinske kolege da se taj slučaj reši, ali za sada neuspešno.
Veršic je poznat po izveštajima sa teritorijama na kojima se vode oružani sukobi ili postoje konflikti, te je i tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije pravio priloge sa ratišta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Austrijski novinar na listi ukrajinskih "državnih neprijatelja"

Izvor: Blic, 12.Feb.2019

Novinar austrijske državne televizije ORF Kristijan Veršic, koji je i dopisnik sa Balkana sa sedištem u Beogradu, našao se na listi potencijalnih "državnih neprijatelja" Ukrajine. Njegovo ime nalazi se na listi "državnih neprijatelja" ukrajinskog sajta "Mirotvorec".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.