Izvor: RTS, 28.Maj.2022, 11:05

Novi pacifički sporazum na vidiku, na čelu će biti Kina

Novi bezbednosno-trgovinski sporazum na Pacifiku je na vidiku, a na čelu će biti Kina. Koje zemlje će biti uključene, šta je cilj i u kojoj meri će to biti konkurencija Sjedinjenim Američkim Državama?
Na prošlonedeljnom onlajn sastanku ministara spoljnih poslova grupe Briks, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, kineski ministar Vang Ji pozvao je na proširenje organizacije.

Značajna poruka u vreme ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize i sve vidljivije podele država na one koje su uvele sankcije Rusiji i one koje su se uzdržale ili su protiv sankcija, među kojima su i sve članice Briksa.
Usledio je predlog Kine o regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini i bezbednosti Južnog Pacifika. Prema sporazumu, Kina će obučavati policijske snage i uključiti se u lokalnu sajber bezbednost sa deset ostrvskih zemalja u Južnom Pacifiku.
Uključena je i kulturna razmena i učenje kineskog jezika kao oblik "meke moći" jedne države u širenju svog uticaja u svetu.
Nacrt sporazuma i petogodišnji plan razmatraju kineski ministar spoljnih poslova i kolege, tokom njegove posete zemljama tog regiona, a potpisivanje je planirano za sledeću nedelju na Fidžiju.
Poprište snažnog rivaliteta između Kine i SADJužni Pacifik je poslednjih meseci postao poprište snažnog rivaliteta između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Najnoviju inicijativu Kine, usmerenu na proširenje saradnje u oblasti bezbednosti i slobodne trgovine sa zemljama južnog Pacifika, već su osudile SAD i Australija.
Razlog - američka administracija je inicijator novog ekonomskog okvira za Indo-Pacifik, sa dvanaest drugih azijsko-pacifičkih zemalja, sa namerom da odgovori na rastući uticaj Kine.
Kinu i Sjedinjene Američke Države razdvaja ostrvo Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, ali koji ima američku podršku, čak i vojnu ukoliko bi Kina izvršila invaziju na Tajvan.
Strah od kineske intervencije o kojoj se govori u svetlu ukrajinske krize i kineske podrške Rusiji, dodatno je pojačan činjenicom da bi "hladni rat" oko Tajvana brzo prerastao u "vrući" sukob između Kine i Amerike.
Kina je i dalje uverena da vreme i geografija rade u njenu korist, a međunarodni ambijent je takav da može da potvrdi svoju regionalnu i globalnu moć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.