Njemačka poziva Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jan.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka poziva Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti u istočnoj Ukrajini dodavši pritom da su Francuska i Njemačka spremne pomoći u nadgledanju pomorskog prometa uz obalu Krima.

Nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom u Kijevu, Maas je još jednom pozvao Moskvu da pusti posadu triju ukrajinskih brodova koji su zarobljeni u studenom pored Krima. Dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je da Rusija mora dopustiti brodovima prolaz kroz Kerčki tjesnac koji vodi do Azovskog mora

"Sve strane moraju pridonijeti smanjivanju napetosti koje bi mogle razbuktati sukobe", kazao je Maas u Kijevu nakon što se ranije u petak u Moskvi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Klimkin je pozdravio ponudu za nadgledanje pomorskog prometa kroz Kerčki tjesnac. Lavrov je novinarima izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio prijedlog njemačke kancelarke Angele Markel od prije mjesec dana da njemački stručnjaci nadgledaju tjesnac, ali da oni još nisu stigli.

Događaji u Kerčkom tjesnacu su pogoršali napetosti između Ukrajine i Rusije nastale nakon ruskog pripajanja Krima 2014. i sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Maas je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka u provedbi tzv. mira iz Minska koji je trebao okončati sukobe u istočnoj Ukrajini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.