Nije detektovan povišeni stepen radioaktivnosti u Ukrajini

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije detektovan povišeni stepen radioaktivnosti u Ukrajini

"Imamo dva senzora instalirana na krovu Francuske ambasade u Kijevu i Ambasada nije signalizirala ništa neobično. Da je bio akcedent, mi bismo znali", rekao je specijalni predstavnik IRSN za Centralnu i Istočnu Evropu Mišel Čua.

Na prvoj sednici novog kabineta ukrajinskog premijer Arsenij Jacenjuk saopšteno je da je došlo do incidenta u nuklearnoj elektrani na jugoistoku Ukrajine.

Nesreća se dogodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u trećem bloku Nuklearne elektrane Zaporožje u pogonu proizvodnje, navodi AFP.
"To nije ni na koji način povezano sa reaktorom", potvrdio je ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin novinarima i dodao da je elektrana bila primorana da zatvori generator, izazivajući nestašice struje u okolnim regionima.

"Opasnosti nema... nema problema sa reaktorima", rekao je ministar energetike.

Zvanični Kijev bio je primoran da juče uvede isključenja struje kao odgovor na kvar, pošto su se brzo smanjivale rezerve uglja, a Ukrajina dobija nešto ispod polovine proizvodnji električne energije iz nuklearki i ostatak od termoelektrana.

Demčišin je najavio da će nuklearka nastaviti sa uobičajenim radom za dva dana, 5. decembra.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.