Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 06:05

Lugansk: Nastavljaju se borbe u selima oko Lisičanska; Normalizovano snabdevanje EU gasom preko "Severnog toka"

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. U Harkovu tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija. Načelnik Luganska Sergij Gajdaj saopštio je da se nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska. Ruski sud naložio Konzorcijumu kaspijskog naftovoda obustavu rada 30 dana. Protok ruskog gasa u Evropu preko gasovoda "Severni tok 1" vraćen je danas na nivo na kojem je bio poslednjih nedelja.
Ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

Vojska Rusije intenzivirala je granatiranje gradova u regionu Donjecka, posebno u pravcu Slavjanska, Kramatorska, Severska. Lokalne, ukrajinske vlasti pokušavaju da evakuišu stanovništvo.
Vlasti u Slavjansku saopštile su da su dve osobe poginule u minobacačkom napadu ruskih trupa na pijacu u tom gradu, a da je još sedam osoba ranjeno. 
Iako je Rusija preuzela poslednja ukrajinska uporišta u Lugansku, ukrajinske vlasti i dalje kontrolišu oko 45 odsto susednog Donjecka, a Rusija kontroliše petinu ukrajinske teritorije.
Ruska vojska je uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.
"Preduzete su mere kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u Crnom i Azovskom moru. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Dok Kijev pregovara sa Turskom i UN da obezbede izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, proruske vlasti jugoistočnog regiona Zaporožja ugovorile su prodaju žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nešto više od polovine Donjecka pod kontrolom Kijeva, sve češći raketni napadi na teritoriju Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2022

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. Posle napada na ruski grad Belgorod, lokalne vlasti saopštile su da su rakete pale i ne sela u Kurskoj i Brjanskoj oblasti. Vlasti Slavjanska koje su pod kontrolom Kijeva tvrde da su dve osobe poginule u minobacačkom napadu na taj grad. Ruska vojska uspostavila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.