Nemačka privreda dobro raspoložena, za sada: Sutrašnjica je brine

Izvor: B92, 24.Maj.2022, 14:42

Nemačka privreda dobro raspoložena, za sada: Sutrašnjica je brine

Nemački menadžeri ne očekuju da će rat u Ukrajini i uporni problemi u lancima isporuke privredu gurnuti u recesiju, ocenjuje uticajni minhenski institut Ifo.

Majski barometar poslovne klime, naime, pokazuje na neočekivano dobro raspoloženje.

Kazaljka barometra, zapravo raspoloženja u upravi oko 9.000 preduzeća iz redovne mesečne ankete, popela se za 1,1 poen od aprila i sada je na 93.

Analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su očekivali više pesimizma i brojku od 91,4. Raspoloženje je još u martu pomračio marš Rusije u Ukrajinu - skala barometra se tog meseca srozala na 90, sa februarskih 98. "U ovom trenutku nema naznaka nastupajuće recesije," rekao je predsednik Ifo Klemens Fist.

Prema njegovim rečima, nemačka privreda ostaje robusna uprkos teškoj nabavci materijala za proizvodnju, ratu i razgoropađenoj inflaciji. "Preduzeća su vidno zadovoljnija tekućim poslovanjem," rekao je Fist.

Očekivanja su, međutim, ostala nepromenjena od prošlog meseca i anketa ukazuje na suzdržane prognoze menadžera. Trenutnim poslovanjem, najsnažnije zadovoljstvo iskazuje sektor usluga, makar nadalje zabrinut po pitanju predstojećih meseci. Pesimizam dominira u transportu i logistici, a građevinari su sada, nasuprot mračnom aprilu, nešto bolje raspoloženi.

"Bolje raspoloženje najvažnijeg privrednog barometra u Nemačkoj u maju pre svega možemo da pripišemo povoljnijoj proceni stanja," rekao je glavni ekonomista Folksbanke Tomas Gicel. On je naglasio da su očekivanja od predstojećih nekoliko meseci i dalje pesimistična, odnosno da je raspoloženje u domaćoj privredi "ostalo jesenje i zimsko."

Glavni ekonomista Komercbanke (Commerzbank) Jerg Kremer je ocenio da su ukidanje pandemijskih mera i oporavak uslužnog sektora nadomestili pesimizam zbog usporene industrijske proizvodnje. Pritom, rekao je Kremer, teškoće zbog kineske politike pandemijske netolerancije i ukrajinskog rata, odnosno zastoja u snabdevanju koje sve to izaziva, svakako će dalje pritiskati nemačku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.