Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 06:07

Načelnik Luganska: Rusi u ofanzivi zapadno od Lisičanska; Moskva: SAD šalju sisteme HIMARS jer žele da produže rat

Sto trideset šesti dan rata u Ukrajini. Načelnik Luganske regionalne administracije Serhij Gajdaj izjavio je da Rusi nastavljaju ofanzivu zapadno od Lisičanska. Ruske snage granatirale su Ingulecki okrug Krivog Roga, najvećega grada u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti. SAD šalju Ukrajini sisteme HIMARS jer žele da produže rat, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Vašingtonu.
Serhij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tvrdi da je situacija u Severodonjecku "na ivici humanitarne katastrofe" i da grad pljačkaju ruske trupe.
Ruski predsednik Vladimir Putim upozorio je da će situacija na globalnom tržištu hrane i energenata biti izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada.
Dodao je da bi da produžavanje sankcija Rusiji moglo da dovede do katastrofalnog rasta cena energenata i da bi to naštetilo domaćinstvima širom Evrope.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ističe da teritorijalni ustupci neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.
Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija 
Nema zajedničkog jezika oko Ukrajine - među ministrima 20 najvećih svetskih ekonomija. Međusobno ignorisanje ruskog i američkog šefa diplomatije obeležilo je skup na Baliju, na kome je upozoreno da se svet još nije oporavio od pandemije - i da se već suočava sa ratom u Ukrajini, i krizom hrane i energije.
Američki državni sekretar Blinken pozvao je Moskvu da okonča rat u Ukrajini, optužujući je za blokadu ukrajinskog žita.
Rusija neće trčati ni za kim sa predlozima za sastanke, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući mogućnost razgovora sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama ministarskog sastanka G20.
Nakon svog obraćanja, Lavrov napustio je napustio samit, a ostale učesnice pokušaće da nađu rešenje za globalnu ekonomsku krizu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Načelnik Luganska: Ruske snage u ofanzivi zapadno od Lisičanska; SAD Ukrajini šalju oružje vredno 400 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2022

Sto trideset šesti dan rata u Ukrajini. Ruska ofanziva u Donbasu se nastavlja. Vladimir Putin je upozorio Zapad na opasnost od novog rasta cena hrane i enegrenata u svetu, zbog sankcija Moskvi. Ukrajina neće odustati od teritorija u zamenu za mir sa Rusijom, poručio je Volodimir Zelenski. Duboki jaz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.