Moldavska vlada šalje vojsku na vežbe u Ukrajinu uprkos zabrani predsednika

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavska vlada šalje vojsku na vežbe u Ukrajinu uprkos zabrani predsednika

Moldavska vlada uputiće vojsku na ukrajinske vežbe „Hitri trozubac“ uprkos odluci predsednika zemlje Igora Dodona, saopštila je portparol i savetnik moldavskog premijera Stela Nistor.

„Kontingent Nacionalne armije učestvovaće u međunarodnim vojnim vežbama, kako je odlučeno na sastanku Vlade. Svi pravni uslovi su ispunjeni“, naglasila je Nistorova.

Dodon je izjavio da ovakvi potezi liče na „pokušaj uzurpacije vlasti“. On je podsetio da „krivična odgovornost za kršenje zakletve i izdavanje nacionalnih interesa nema rok ograničenja“.

Ranije je Vlada, uprkos Dodonovoj zabrani, odobrila učešće moldavske vojske na vežbama koje će se održati od 7. do 23. septembra u Ukrajini. Međutim, Dodon je kao vrhovni komandant ukinuo odluku kabineta. Prema zakonu, odobravanje slanja vojske na vojne vežbe van granica Moldavije treba da odobri predsednik.

Planirano je da na vežbama „Hitri trozubac“ učestvuje 57 moldavskih vojnika. Oni moraju da odu u Ukrajinu bez oružja, municije i vojne tehnike, a troškove učešća preuzima organizator.

Ovo nije prvi sukob između predsednika Moldavije i vlade ove zemlje. Ranije je kabinet ministara tražio da se na Generalnoj skupštini UN razmotri pitanje povlačenja stranih trupa iz zemlje. Dodon je inicijativu nazvao „praznim pi-ar potezom“. Vlada je takođe pokrenula niz neprijateljskih mera protiv Rusije. Predsednik je, sa svoje strane, više puta naglašavao da on pokušava da popravi odnose Moldavije sa Moskvom.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.