Mlada ukrajinska zvezda se obojila u crno, usled osuda obrisala objavu

Izvor: B92, 09.Jul.2020, 16:38

Mlada ukrajinska zvezda se "obojila" u crno, usled osuda obrisala objavu

Dajana Jastremska, 25. teniserka sveta, napravila je grešku što je postavila sopstvenu sliku na kojoj joj je jedna strana tela crna, a druga bela.

Jastremska, koja je rođena 2000. godine, objavila je ovu sliku uz natpis "jednakost", međutim kroz nekoliko minuta je obrisala sa svih društvenih mreža.

Ukrajinska teniserka nije mislila ništa loše, htela je da pruži podršku Afroamerikancima i Afroamerikankama, međutim nije znala pozadinu takozvanog "blackface-a", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno "crnog lica".

"Razumem da želiš da pružiš podršku rasnoj jednakosti, ali mislim da si promašila temu. Na internetu postoji toliko korisnih tekstova o istoriji 'crnog lica' i nadam se da ćeš pročitati zašto je ovo što si objavila problematično", napisao je neko u komentaru.

Javio se i američki teniski novinar Ben Rotenberg koji je napisao sledeće:

"Taman kada pomisliš da teniseri i teniserke ne mogu više da zabrljaju tokom karantina... Zaista nije potrebno ovo reći u 2020, ali "crno lice" je uvek greška".

Javili su se i drugi:

"Bojiti sebe u crno i reći 'jednkost' doprinosi rasizmu. Edukuj sebe pre nego što uradiš nešto glupo".

Inače, korišćenje "crnog lica", od strane belaca, bilo je popularno posle Građanskog rata u SAD kada su belci omalovažavali i satanizovali Afroamerikance.

Zbog istorijske upotrebe "crnog lica" za omalovažavanje ljudi afričkog porekla, i danas se korišćenje "blackface-a" smatra rasističkim.

Mlada Ukrajinka to nije znala i ubrzo je obrisala objavu sa društvenih mreža. .
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.