Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 09:14

Milivojević: Srbija će na skupu u Pragu biti pod pritiskom u vezi sa Ukrajinom i KiM

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da će predsednik Aleksandar Vučić i Srbija na skupu u Pragu biti pod pritiskom u vezi sa Ukrajinom i pitanjem KiM. Srbija je na meti pritisaka jer ima centralno mesto na Zapadnom Balkanu pa je od posebnog interesa i za EU i za zapadnu alijansu, naglasio je Milivojević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U Pragu se, prema najavama, očekuju nikad jači pritisci na Srbiju da se uvedu sankcije Moskvi.

Bivši diplomata Zoran Milivojević je rekao da je tačno da će predsednik Aleksandar Vučić biti pod pritiskom na skupu u Pragu i to u vezi sa dva pitanja – u prvom planu je Ukrajina i u tom smislu biće pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.
"Ako dođe do trilateralnog sastanka sa Olafom Šolcom i Emanueleom Makronom, onda mislim da će tu dominirati pitanje Kosova i Metohije. To je nastavak akcije koje su imale ove dve države. Počele su sa imenovanjem specijalnih izaslanika da pomognu Lajčaku", rekao je Milivojević gostujući u Jutarnjem dnevniku.
Prema njegovim rečima, očigledno je da ovaj dvojac želi aktivnije da se postavi prema ovom pitanju.
"Apsolutno će fokus biti na tome. Očigledno da će to biti centralna tema sastanka. Pokušaj Pariza i Berlina da se dijalog ubrza i da se podigne na višu lestvicu", rekao je.
Dodao je da predstoji 1. novembar, opet pitanje tablica i moguća eskalacija i sve je to na dnevnom redu.
"U tom smislu nema promene pozicije Srbije. Dijalog da, da se ispuni sve u vezi sa Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština, mir i stabilnost uz traženje kompromisnog rešenja", napomenuo je Milivojević.
Govoreći o uvođenju sankcija Moskvi, kaže da će na skupu biti i drugih zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji, pored Srbije, sankcije nisu uvele Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija.
Zašto je Srbija na meti pritisakaOcenio je da je Srbija na meti pritisaka jer ima centralno mesto na Zapadnom Balkanu, za koji je posebno zainteresovana EU, ali i cela zapadna alijansa u vezi sa sukobom Rusija–Ukrajina
"Srbija ima najvažnije mesto u ovom regionu, ima specijalne odnose sa Rusijom. I zbog toga je pritisak na Srbiju jači nego što je u slučaju Turske ili Azerbejdžana. Oni imaju povoljniju poziciju u odnosu na nas i oslobođeni su te vrste pritisaka", istakao je Milivojević.
Kako je napomenuo, od Srbije zavise i dva pitanja – KiM i BiH – i zato je pritisak na Srbiju da se prikloni zapadnoj strani.
Smatra da će pritisak sada na Srbiju biti veći zbog poteza Moskve u poslednje vreme, kako bi se nivo pritiska na Rusiju podigao još na veći stepen.
"U direktnim susretima sa liderima zemalja je prilika da se izvrši direktan pritisak, a ne preko posrednika ili preko medija. Na ovaj način to jače dolazi do izražaja. Pritisak je sada centralizovan na malom prostoru", istakao je Milivojević.
Zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope nije došao ni na dnevni red. Milivojević ocenjuje da je to važno kao diplomatska pobeda, ali da je važnija pobeda principa koji su došli do izražaja.
"Nijedna od 12 država koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, a koje su članice Saveta Evrope, nije odustala od svog stava", istakao je Milivojević i dodao da i kod zemlja koje su priznale ima razumevanja za našu poziciju.
"To je za nas važno. Stvari se u neku ruku menjaju. Interes da idemo ka nekom dijalogu. Što se tiče ovih koji nisu priznali i ne menjaju stav znači da međunarodno pravo ipak dobije na značaju posebno imajući rusko-ukrajinski sukob u vidu", rekao je Milivojević.
Govoreći o snabdevanju energentima, kaže da ćemo od 1. novembra morati da idemo na alternativne izvore snabdevanja, pominje se iračka nafta, ali dijalog sa Saudijskom Arabijom otvara mogućnost da se i sa te strane snabdevamo pod povoljnijim uslovima.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.