Merkelova im je kriva za sve: Ukrajinski poslanik optužio nemačku kancelarku za gubitak Krima

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2018, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova im je kriva za sve: Ukrajinski poslanik optužio nemačku kancelarku za gubitak Krima

Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Jurij Čižmar okrivio je nemačku kancelarku Angelu Merkel za to što je Ukrajina izgubila Krim i situaciju u Donbasu.

Da se nemačka kancelarka nije protivila obezbeđivanju Ukrajine akcionim planom za uključivanje u NATO, Ukrajina bi izbegla konflikt u Donbasu i gubitak Krima, istakao je Čižmar za televiziju "ZIK".

Britanski biznismeni pozivaju na novo glasanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o Bregzitu: Neka narod odluči ŠTA DALJE

- Drugo je pitanje da prema Angeli Merkel imamo veoma čvrst stav zbog činjenice da ona mora danas da garantuje bezbednost Ukrajine, a upravo ona je 2008. godine u Bukureštu zbog Putinove Rusije postavila pitanje da se Ukrajini ne da (akcioni plan o članstvu u NATO-u). Da smo ga tada imali, danas možda ne bi bilo Donbasa i Krima, zato imamo mnogo pitanja za nju - rekao je Čižmar.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Rusko rukovodstvo više puta je izjavljivalo da su stanovnici Krima demokratski, u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Kijev je u aprilu 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Francuska GUBI deo teritorije? Birališta otvorena, počeo referendum o nezavisnosti Nove Kaledonije

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana unutrašnjeg ukrajinskog sukoba i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Akcioni plan za članstvo u NATO-u je program za prijem novih članova u Severnoatlanski pakt. Započeo je u aprilu 1999. i predviđen je za pomoć zemljama koje planiraju da postanu članice NATO-a. Program pruža zemljama-kandidatima povratne informacije o njihovim aktivnostima vezanim za pripremu za članstvo u NATO-u i pridržavanje standarda NATO-a u svim glavnim oblastima.

Neofašizam buja u Trstu! Hiljade ULTRADESNIČARA izašlo ulice - BAKLjE i POLICIJA! (VIDEO)

Kijevske vlasti očekivale su od NATO-a pozitivan odgovor na Akcioni plan za članstvo na samitu u Bukureštu 2008. godine, ali tada nisu donete nikakve konkretne odluke o ovom pitanju. Protiv toga bile su Francuska, Nemačka i neke druge evropske zemlje. Rukovodstvo alijanse samo je konstatovalo da su za Ukrajinu vrata NATO-a i dalje otvorena i da ona može da postane član organizacije.

Pri tome je nakon što je Viktor Janukovič izabran za novog predsednika 2010. godine Ukrajina proglasila nesvrstan status i odustala od članstva u savezu.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.