Makmaster: Tramp zauzeo čvrst stav kako bi se suprotstavio destabilizujućoj ulozi Rusije na Bliskom istoku i u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makmaster: Tramp zauzeo čvrst stav kako bi se suprotstavio destabilizujućoj ulozi Rusije na Bliskom istoku i u Ukrajini

SAD i Rusija mogu da sarađuju u pitanjima Sirije, Severne Koreje i Ukrajine, iako SAD nastavljaju da se „odupiru destabilizujućoj ulozi Rusije“, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Makmaster.

„Rusija je jedan od izazova za nas u oblasti bezbednosti. PredsednikTramp nam je dao vrlo jasne instrukcije o našim odnosima sa Rusijom. Kao što ste videli, on je zauzeo veoma čvrst stav na Bliskom istoku i u Ukrajini, kako bi se suprotstavio destabilizujućoj ulozi Rusije. Ali on takođe želi da mi ograničimo svaki potencijalni sukob sa Rusijom. Mi smatramo da to ne odgovara ničijim interesima“, rekao je Makmaster.

„Treća oblast na kojoj on želi da se usredsredimo je podsticanje oblasti saradnje. Ovde vidimo početke, na primer to su zone deeskalacije u Siriji. Videćemo kako će se one realizovati. Ali postoji mnogo oblasti u kojima SAD i Rusija mogu da sarađuju“, dodao je Trampov savetnik.

Prema njegovim rečima, ključna oblast saradnje mogla bi da bude situacija u Severnoj Koreji.

„Iako priznajemo da, u pogledu ekonomske moći i uticaja, Kina ima veliki uticaj na Severnu Koreju, Rusija, takođe, ima značajan uticaj. Ukoliko ga Moskva bude iskoristila u skladu sa kampanjom maksimalnog pritiska na režim Kim Džong Una, kako bi ga podstakla na denuklearizaciju Korejskog poluostrva, to je poslednja šansa da se izbegnu ozbiljne posledice (za Severnu Koreju). Rusija može da igra produktivnu ulogu u tome“, naveo je Makmaster.

„Mislim da Rusija počinje da shvata da zatezanje sukoba u Ukrajini nije u njenom interesu, da to Rusiju košta ekonomskih i reputacionih troškova. Tako da možemo da sarađujemo sa Rusijom u tim pitanjima“, zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na plenarnom zasedanju Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“ izjavio da veruje u rešavanje problema između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.