Lukašenko: Ukrajinska vojska sama tražila od Rusije da spasi Krim 2014. godine

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2021, 19:16

Lukašenko: Ukrajinska vojska sama tražila od Rusije da spasi Krim 2014. godine

Krim je bez borbe prešao Rusiji 2014. godine, jer je ukrajinska vojska koja je bila na poluostrvu, plašeći se raspoređivanja NATO trupa, sama ponudila ruskim kolegama da preuzmu kontrolu nad regionom, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti. „Oni (ukrajinska vojska) su prišli Rusima, to nije bilo na najvišem nivou... Vojska. Odvijali su se razgovori i upozorili su Ruse da Krim neće biti ruski ako ne preduzmu određene akcije. Neće biti ni ukrajinski. Nego čiji? NATO-ov. Posle drugog sastanka sa Rusima predložili su da kažu predsedniku, da se pitanje Krima mora rešiti. Prema mojim informacijama, predsednik Rusije je bio obavešten“, rekao je on. Prema Lukašenkovim rečima, Amerikanci su već bili planirali bazu u Sevastopolju. "Dakle, oni koji su služili tamo na Krimu su to videli, Ukrajinci, bivši sovjetski generali i oficiri, i ponudili su Rusima", rekao je šef države. Lukašenko je napomenuo da je, prema njegovim informacijama, Vladimir Putin insistirao na zakonskom rešenju problema. "Bio je apsolutno `za`. Znam Putinov stav, ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude NATO trupa na Krimu", dodao je Lukašenko. Naglasio je da je „unapred dogovoreno“: "Krim mora biti spasen. A Putin je insistirao na referendumu. Dakle, poluostrvo je postalo deo Rusije bez ijednog ispaljenog metka", dodao je on. Referendum je pravno ponovo ujedinio Krim sa Rusijom, rezimirao je Lukašenko. Region je postao ruski nakon referenduma u ​​martu 2014. godine, na kojem se 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja izjasnilo za prisajedinjenje Rusiji. Rusko rukovodstvo je više puta saopštilo da su Krimljani demokratski, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa zemljom. Prema rečima ruskog predsednika, ovo pitanje je „konačno zatvoreno“.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Krim je bez borbe ušao u sastav Rusije"

Izvor: B92, 01.Dec.2021

"Krim je bez borbe ušao u sastav Rusije jer je ukrajinska vojska strahujući od razmeštanja NATO-a, sama predložila ruskoj vojsci da preuzme kontrolu."..Ovo je izjavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko..."Ukrajinska vojska se sama približila Rusima, to nije bilo na najvišem nivou.. Vojska....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.