Lavrov: Iran oborio ukrajinski avion iz straha od američkih F-35

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Iran oborio ukrajinski avion iz straha od američkih F-35

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da je Iran slučajno oborio ukrajinski putnički avion u vreme kada se plašio da napredni američki stelt avioni nadleću područje.
"U to vreme je bilo najmanje šest američkih aviona F-35 u vazduhu oko granice Irana. Ta informacija još nije potvrđena, ali želim da istaknem napetost koja prati takve situacije", naveo je Lavrov, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojters.

Iransko obaranje aviona ukrajinske kompanije, u kojem je bilo 176 osoba, izazvalo je proteste u toj zemlji, nakon što je vojska priznala da je slučajno oborila letelicu.
Lavrov je, govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, rekao da incident predstavlja ljudsku grešku i da ne pokušava da opravda nikoga.
Međutim, ističe da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon napada Irana na američke baze u Iraku, kada je Iran bio oprezan zbog moguće reakcije.
"Postoje informacije da su Iranci očekivali novi napad SAD, ali da nisu znali u kom obliku bi mogao da usledi", rekao je Lavrov. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.