Lajen: Za Ukrajinu još 9 milijardi, 200 milijardi za odbrambene snage EU, 300 milijardi za prekid zavisnosti od Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 14:43

Lajen: Za Ukrajinu još 9 milijardi, 200 milijardi za odbrambene snage EU, 300 milijardi za prekid zavisnosti od Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će iz budžeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebalo da budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. Vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU”, poručila je Lajen.

Fon der Lajen navodi da plan za rekonstrukciju zemlje mora da podrži potrebe koje će sama Ukrajina definisati, ali i da treba da bude zasnovan na reformama u ključnim oblastima kao što su borba protiv korupcije, vladavina prava, jačanje adminsitracije i pravosuđa, i da bude oslonjen na zelenu i digitalnu tranziciju i evropske vrednosti.

”Ove investicije će pomoći Ukrajini da izađe jača i otpornija iz razaranja koje je prouzrokovala Putinova vojska”, poručila je Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da EU ne bi trebalo da bude jedina koja će doprinosti ovim investicijama.

Ona je na vanrednom obraćanju u sedištu EK u Briselu predložila formiranje ”platforme za rekonstrukciju” koju bi zajedno vodile Ukrajina i Evropska komisija, a u kojoj bi učestvovale i zemlje članice EU, međunarodni donatori, finansijske institucije i drugi partneri koji isto misle.

EU ulaže dodatnih 200 milijardi evra u odbrambene snage

Evropska komisija usvojila je danas plan za jačanje odbrane Unije koji podrazumeva ulaganje 200 milijardi evra, ali i zajedničke nabavke i bolju interoperabilnost vojnih snaga zemalja članica.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila da je povratak ”rata na evropski kontinet” naglasio potrebu za većim, ali i kooordinisanijim ulaganjem u odbramabene snage EU.

”Novac mora biti uložen na kordinisan način kako bi rešile praznine u našim vojnim kapacitetima koje očigledno postoje i koje smo identifikovali u EU i u NATO. Način na koji ih trošimo mora da ojača evropsku odbrambenu industriju na duži rok. Tražimo zajedničke nabavke čime se jača interoperabilnost vojnih snaga zemalja članica. To je finansijski isplatljivije, a jača industrijsku bazu u EU i naš inovacioni sektor”, poručila je Lajen.

Ona je najavila formiranje radne grupe koja će se baviti koordinacijom ”ogromnih nabavki potrebnih za odbranu”, kao i finansijskim instrumentima za zajedničku kupovinu koji će doprineti dodatnim zajedničkim investicijama na ono što zemlje članice pojedinačno izdvajaju za odbrambeni sektor.

 300 milijardi evra za prekid zavisnosti od Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan vredan 300 milijardi evra, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskih foslilnih goriva, ukljucujući naftu i gas.

Fon der Lajen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više ” pouzdanih dobavljača” energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

”Danas podižemo naše anbicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je pre moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU”, poručila je Lajen.

Ona je najvila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udeo obnovljive energije, umesto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

Predsednica Evropske komisije najavila je ubzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svetskim tržistima.

”Sve ovo će zahtevati masivne investicije. Mobilisaćemo do 300 milijardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 milijarde zajmovi. Oko 10 milijardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grejanja. Još 2 milijarde biće upotrebeljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte. Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije”, najavila je Lajen.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija predložila još devet 9 milijardi eura kredita za Ukrajinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Maj.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je u srijedu da se Ukrajini osigura još 9 milijardi eura (9,5 milijardi dolara) kredita do kraja ove godine. "Nastavićemo biti uz njih tokom rata i kada budu obnavljali svoju zemlju", rekla je von der Leyen u govoru u Briselu. Od kada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

RT: EU će platiti za ukrajinski budžet

Izvor: Vostok.rs, 18.Maj.2022

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je u sredu paket pomoći od devet milijardi evra kako bi ukrajinska vlada mogla funkcionisati, te da će EU predvoditi napore za obnovu Ukrajine nakon prestanka neprijateljstava. Njeno saopštenje usledilo je dan nakon što su SAD pozvale...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.