Kriminalisti u Dnjepropetrovsku prikupili dokaze

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalisti u Dnjepropetrovsku prikupili dokaze

29.04.2012. -

Rad na prikupljanju dokaza terorističkog akta u Dnjepropetrovsku je završen. Ukrajinski kriminalisti i pirotehničari više od 24 sata su istraživali teritoriju, gde su u četvrtak bile izvršene terorističke akcije. Zajedno s njima su na licu mesta radili ruski stručnjaci.

U međuvremenu su eksperti dobili videosnimke sa kamera, montiranih blizu mesta eksplozija. Na nekima se vidi dim, na drugima su ljudi, kako trče. Osim toga, mesni mediji stalno podsećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajince da je objavljena nagrada za pomoć u otkrivanju zločina i hapšenju zločinaca, u iznosu od 250 hiljada dolara.

Prethodno se predmet kvalifikuje kao teroristička akcija, mada odgovornost za zločin niko nije preuzeo. Istraga razrađuje nekoliko verzija uzroka – od političkih do običnih, životnih. Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je stavio specijalnim resorima zadatak da otkriju istinu.

Na savetovanju sa specijalnim resorima pažljivo smo saslušali sve zainteresovane strane. Broj verzija se znatno smanjio. Operativna grupa, koja vodi istragu zločina, sastoji se od stručnjaka visoke klase, oni imaju sve, što im je potrebno. Njeni stručnjaci usklađuju svoje akcije s kolegama iz susednih zemalja. Sada je važno ne samo naći i kazniti zločince, već i saznati motive izvršenih zločina.

Ukrajinski specijalni resori su zamolili za pomoć susede – Rusiju i Poljsku. Ruski stručnjaci imaju veliko iskustvo u tom pravcu. Verovatno će specijalni resori dve zemlje odsada tesno sarađivati.

Međutim, saobraćaj u u Dnjepropetrovsku je potpuno obnovljen, ostaci su otklonjeni, ograde ukinute. Grad se vraća običnom životu. Inače, za mnoge Ukrajince postoji vreme «pre» i «posle». Stanovnici su shvatili da nisu osigurani od ispoljavanja ekstremizma, te će se ozbiljnije odnositi prema pitanjima bezbednosti, - kaže ekspert odelenja Ukrajine Instituta zemalja ZND Valentina Gajdenko.

Takva teroristička akcija je organizovana u Ukrajini prvi put. To je znak za čitavo društvo da je Ukrajina, toliko mirna, kako se smatralo ranije, takođe izložena agresiji. Sada svaki građanin mora da bude pažljiviji na ulici, gleda ko je ostavio neke stvari, pazi čime se bave susedi itd" Svakako, to je tužna i veoma ozbiljna pouka za ukrajinsko društvo.

Usled 4 eksplozije, koje su odjeknule u Dnjepropetrovsku 26. aprila, postradalo je desketine ljudi. 20 od njih je sve do sada u bolnici. Svima, ko se obratio, lekari takođe pružaju besplatnu psihološku pomoć.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.