Izvor: RTS, 15.Maj.2022, 05:43

Novi konvoj sa evakuisanima iz Marijupolja ušao u Zaporožje, Finska podnosi zahtev za članstvo u NATO-u

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset prvi dan. Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma, na istoku zemlje, a da su se ruske snage povukle iz oblasti kod Harkova i da se ljudi vraćaju u grad. Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez reakcije i političkih posledica. G7 je najavila jaču izolaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rusije.
Ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je gubernator Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su se Rusi povukli iz grada u pravcu ruske granice i da se stanovništvo vraća.
Kada je reč o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO, Rusija je upozorila da će reagovati ako se najave ostvare.
Moskva će preduzeti adekvatne mere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu duž ruske granice, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.
Uprkos pozivima američkog predsednika Džoa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav prema ratu u Ukrajini, specijalni samit SAD–ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu.
Istovremeno, zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade spoljnu politiku sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina od Zapada traži naoružanje i 'pravi naftni embargo' protiv Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Maj.2022

Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji da bi je porazila do kraja godine, izjavio je 15. maja viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak. Dodao je da Ukrajina i svet ne žele dugi rat sa Rusijom.  "Ne možemo da pobedimo ovog meseca [kako je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.