Kongres o opozivu predsednika SAD, Tramp i Bajden imaju važnija posla

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres o opozivu predsednika SAD, Tramp i Bajden "imaju važnija posla"

U Predstavničkom domu američkog Kongresa, na javnom saslušanju, najviši diplomatski predstavnik SAD u Ukrajini Vilijam Tejlor i savetnik državnog sekretara Džordž Kent svedočili su u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa. Oni su rekli da su od ambasadora čuli da vojna pomoć Ukrajini zavisi od istrage protiv Bajdena i da su Trampovi ljudi pokušali da vode prljavu kampanju protiv zvaničnika SAD u Ukrajini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Republikanci im prebacili da nisu govorili o događajima za koje su saznali iz prve ruke. Tramp i Bajden tvrde da ne prate saslušanja.
Među glavnim momentima saslušanja našla se izjava Tejlora da je američki ambasador u EU Gordon Sondland rekao jednom od Tejlorovih pomoćnika da Trampa više zanima istraga Bajdena nego politika SAD prema Ukrajini.

Tejlor je naveo da mu je Sondland rekao da sve što se ticalo Ukrajine zavisi od javnog saopštenja o istrazi.
Prema njegovim rečima, ambasador je takođe informisao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da, ako se sa svim stvarima ne izađe u javnost, "doći će do zastoja".
"Razumeo sam da 'zastoj' znači da Ukrajina neće dobiti prekopotrebnu vojnu pomoć", rekao je Tejlor.
Na pitanje da li je Sondland imao direktnu liniju komunikacije sa predsednikom Trampom, Tejlor je odgovorio "da".  
Istraga treba da utvrdi da li je Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se meša u američke izbore i da li je Bela kuća uslovila pomoć Ukrajini, kako bi je podstakla da istraži Trampovog rivala Džozefa Bajdena i poslove njegovog sina u Ukrajini.
Džordž Kent je rekao da je Trampov advokat Rudi Đulijani pokušavao da vodi prljavu akmpanju protiv američkih zvaničnika u Ukrajini. Naveo je da su se neki Amerikanci udruživali sa korumpiranim zvaničnicima u Ukrajini da bi napadali druge američke zvaničnike. 
U međuvremenu se oglasio i Đulijani koji je rekao da nije učinio ništa pogrešno. 

Republikanci su isticali kako su svedoci o govorili o događajima za koje su čuli od drugih a ne za koje su saznali iz prve ruke. 
Kris Stujart je naveo da se sve svelo na jedan telefonski razgovor između Trampa i ukrajinskog predsednika Zelenskog 25. jula.  
"Ceo proces opoziva baziran je na tome", naveo je Stjuart i dodao da je postupak veoma slab i da njegovi zastupnici moraju da lažu da i ubedili američki narod da smeni predsednika.  
"Cenimo vaše iskaze. Ali sve što vi možete je da date vaše mišljenje o jednom telefonskom pozivu", rekao je Stjuart.  
Donald Tramp je danas kao i ranije, komentarišući istragu, upotrebio izraz "lov na veštice", dodavši da je previše zauzet da gleda saslušanja. Ni Džo Bajden nije pratio svedočenja. Iz njegovog štaba su naveli da ima bitnija posla.  
Predstavnički dom je prethodno usvojio rezoluciju kojom se formalizuje proces opoziva predsednika Donalda Trampa.
Opoziv (impičment) znači da predsednici, potpredsednici i federalni zvaničnici mogu biti opozvani zbog "izdaje, mita i ostalih ozbiljnih krivičnih dela ili prekršaja", navodi se u američkom ustavu, koji, međutim, ne definiše precizno šta su to ozbiljna krivična dela ili prekršaji.
Inicijativa demokrata za opoziv Donalda Trampa podelila je Amerikance, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja Ej-Bi-Sija i Vašington posta. Za opoziv Trampa izjasnilo se 49 odsto ispitanika, dok je 47 odsto protiv.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.