Komandant estonske vojske pozvao da se poveća potrošnja na odbranu kako bi se suprotstavili dugoročnom „ruskom napadu“

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2021, 12:30

Komandant estonske vojske pozvao da se poveća potrošnja na odbranu kako bi se suprotstavili dugoročnom „ruskom napadu“

Estonija treba da poveća svoju odbrambenu potrošnju na 6,5% BDP-a kako bi se suprotstavila dugoročnom "ruskom napadu", ali takav porast je malo verovatan, rekao je komandant estonske vojske general Martin Herem. Prema njegovim rečima, "Rusija ostaje najveća pretnja". "Istočni sused je pokazao da je pod povoljnim uslovima spreman da upotrebi vojnu silu za postizanje svojih ciljeva, na primer u Gruziji i Ukrajini, i jasno je da je rusko naoružanje nesrazmerno veliko. Stoga bi Estonija trebalo da poveća odbrambenu potrošnju na 6,5% BDP-a, iako je to malo verovatno“, rekao je Herem, prenose RIA Novosti. Herem je primetio da će za "odbijanje vojnog napada" u Estoniji biti potrebna artiljerija velikog dometa, sistem PVO srednjeg dometa, pomorski odbrambeni sistem i dodatnih šest brigada kopnenih odbrambenih snaga.
Sada je, prema Heremu, najvažnije održati borbenu gotovost postojećih jedinica.  Saopštenja o „ruskoj pretnji“ periodično daju zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. U isto vreme, Moskva je više puta naglasila da Rusija nikada neće napasti nijednu od zemalja NATO-a. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO je dobro svestan da Moskva ne planira da napada nikoga, već da NATO jednostavno koristi izgovor da rasporedi još opreme i bataljona u blizini ruskih granica. Pored toga, Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje uticaja na izbore u različitim zemljama, a pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.