Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 18:56

Koliko tenkovi mogu da promene tok rata u Ukrajini i zašto se strahuje od isporuke aviona

Na tok rata u Ukrajini definitivno utiče isporuka naoružanja, a nakon odobrenja da u Kijev stignu tenkovi, sada se čuje zahtev za avionima. Diplomata Ognjen Pribićević kaže da iz svega toga možemo da zaključimo da će rat dugo trajati, kao i da je upitno koliko se te stvari mogu dozirati. Veliko je pitanje od samog početka – koji je smisao ovog rata, poručuje Pribićević. Novinar Goran Janićević ističe da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na proleće krenuti ozbiljnije borbe, a da su za to Ukrajincima potrebni avioni.
Odmah pošto su NATO članice odlučile da odobre slanje tenkova Ukrajini, iz Kijeva se čuo zahtev za borbenim avionima. I dok Berlin i Vašington odbacuju tu mogućnost, Pariz je, za sada, ne isključuje, ali pod uslovima – da ne dovedu do eskalacije, da ne budu korišćeni nad Rusijom i da ne ugrožavaju francuske vojne kapacitete.

Nemački kancelar Olaf Šolc, odbacujući isporuku borbenih aviona Ukrajini, rekao je "nećemo se nadmetati u isporuci oružja". Diplomata Ognjen Pribićević kaže da je na osnovu toga što je Šolc rekao jasno koliko je zabrinut.
"Nema tu previše kalkulacija, koliko ima zabrinutosti u vezi sa svime što se dešava u Ukrajini i koliko se plaši od dalje eskalacije rata koja je moguća. Bojim se iz svega što vidimo da će rat dugo trajati i da umesto da idemo ka kompromisima i pregovorima, govori se o novim avionima, tenkovima i to je ono što brine", navodi Pribićević.
Poručuje da se i odluka o tenkovima čekala, zato što zemlje, kao što su Nemačka i Francuska, koje su se još 2014. protivile ulasku Ukrajine u NATO, izražavaju zabrinutost od eskalacija rata.
Ukrajinski zahtev za borbenim avionima, koji još nije formalan, odbacio je i američki predsednik. Na pitanje da li će Francuska ostati jedina koja ne isključuje tu mogućnost, Pribićević navodi da neće ostati usamljena.
"Zato što je Francuska deo Zapada i NATO-a i videli ste uslove pod kojim je Makron rekao da će poslati avione, zapravo time je rekao da neće poslati, jer previše ima onih ako, ako, ako... A najvažnije da ti avioni ne budu korišćeni za ratna dejstva na teritoriji Rusije, što bi dovelo do uključenja i Zapada i Francuske u rat, a što oni gledaju da izbegnu po svaku cenu", dodaje Pribićević.
Janićević: Krenuće ozbiljnije borbe na prolećeNovinar Goran Janićević poručuje da NATO, SAD i Zapad ne smeju da dozvole da Ukrajina izgubi rat, ako Ukrajina izgubi rat imaće ruske tenkove na granicama Poljske, Slovačke, Rumunije, tako da će oni na neki način pomoći Ukrajincima.
"Oni ne smeju da dozvole eskalaciju, ne smeju da uđu u rat sa Rusijom, to bi bio treći svetski rat. Oni će sigurno pomagati Ukrajincima, poslaće im tenkove, poslaće im i avione, jer je ukrajinska vojska imala velike gubitke u ovom ratu, ima i dalje velike gubitke za odbrane od ruskog napada, odnosno za odbranu od neke veće ofanzive potrebni su im i avioni. U ovom trenutku im nisu potrebni zato što Rusi nemaju neka velika ofanzivna dejstva, međutim na proleće kada se poboljšaju vremenske prilike krenuće ozbiljnije borbe", naglašava Janićević.
Govoreći o tome zašto u Kijevu kažu hvala za tenkove, ali bolje da smo ih dobili pre ruske delimične mobilizacije, a sada su nam potrebni avioni, Janićević kaže da su pre mobilizacije bili mnogo povoljniji vremenski uslovi za kretanje tenkova i drugih oklopnih vozila.
"Ukrajinci su mogli da ostvare mnogo bolje i veće rezultate u borbi protiv Rusa, oni su uspeli da zauzmu Herson, veliki deo Harkovske oblasti, ali onda su u jednom trenutku stali. I ljudi su se umorili i tehnika ima rok upotrebe, mora da se remontuje", objašnjava Janićević.
"Ima mnogo iracionalnosti sa obe strane od samog početka rata"I Pribićević je saglasan da Zapad i NATO ne smeju da dozvole da izgube.
"Nijedna strana ne sme da dozvoli da izgubi, a nijednu stranu nije moguće pobediti, tako da imamo jednu vrlo složenu situaciju", dodaje Pribićević.
Kada je reč o naoružavanju, navodi da će Evropa davati onoliko koliko misli da nju neće ugroziti.
"A to je sve veliko pitanje – da li je moguće stvari dozirati? Rat ima svoju logiku i kada krene vrlo je teško reći da li se može dozirati, mi dajemo jednu količinu oružja, a onda je potrebno sve više i više i to je ono što je opasno. A izvan svega je pitanje koliko je realno očekivati da rukovodstva zaraćenih strana i u svetu donose racionalne odluke. To je ogromno pitanje, jer ima puno iracionalnosti sa obe strane od samog početka i to je ono što je jako opasno i što dovodi u pitanje mogućnost upotrebe najstrašnijeg naoružanja. Tako da mislim da ove izjave Šolca i Makrona, koji je stalno rezervisan, evo sada Bajden oko aviona, pokazuju rezervisanost i pokazuju racionalnost", naglašava Pribićević.
"Ne možeš da pobediš Rusiju, nuklearnu silu je nemoguće pobediti"Dodaje i da Ukrajinci očekuju novo i novo oružje da bi se bolje suprotstavili ruskoj agresiji, ali da je veliko pitanje koliko će Zapad izlaziti u susret.
Na pitanje kome odgovora produžetak rata, kaže da ako racionalno gledamo, nikome ne odgovara, tolike žrtve, toliki nevini civili koji su stradali i to stalno treba ponavljati, ovo je rat gde ginu civili, žene, deca, stari ljudi.
"I veliko je pitanje od samog početka – koji je smisao ovog rata? Šta se dobija? Ako znamo da ne možeš s jedne strane da pobediš Rusiju, to je nemoguće, nuklearnu silu je nemoguće pobediti. Ista stvar je i sa druge strane, kada uđeš jednom u taj sukob vrlo teško će se doći do kompromisa, ali ja se nadam da nema drugog izbora", ističe Pribićević.
"Taj kompromis kada se bude desio, on će već tada dati sliku potpuno novog svetskog poretka i ono što je vrlo važno neće biti povratka na staro i na odnose koji su ranije postojali između Rusije i Zapada. A kako će izgledati u najvećoj meri zavisiće upravo od ishoda ovog rata, čak i ako dođe do kompromisa vodiće se mnogo računa, gledaće se koja je strana u tom kompromisu više, a koja je manje dobila. Imamo jednu strukturu koja je potpuno nova – bezbednosno-politička-vojna koja se izgrađuje tokom ovog rata", dodaje Pribićević.
Kakvu razliku mogu da naprave tenkoviGovoreći o tome kakvu razliku mogu da naprave tenkovi, kako je najavljeno na proleće ih stiže oko stotinu od 300 koje je Kijev tražio, Janićević je izneo podatak da su Rusi do sada izgubili oko 1.600 tenkova u borbi u Ukrajini, ali da svaki treći tenk nije uništen nego su ga Ukrajinci zarobili – posada ga je napustila, zbog straha, ili zato što su ostali bez goriva ili se tenk pokvario.
"Slično je i kod Ukrajinaca. Ukrajinci su izgubili 450 do 500 tenkova, takođe jedna trećina je zarobljena. To postavlja pitanje koliko su tenkovi efikasni u ovom ratu. Sa druge strane, Ukrajina je vojnički rečeno tenkoprohodno zemljište, dobro uvežbane tenkovske posade mogu da ostvare velike rezultate na bojnom polju, tako da tenkovi koji će stići u Ukrajinu mogu Ukrajincima u velikoj meri da pomognu zato što Ukrajinci više nemaju zalihe, njihova skladišta su ili uništena ili prazna, njihovi kapaciteti za proizvodnju i remont tenkova gotovo da ne postoje i njima je jedini izvor ratne tehnike pomoć sa Zapada", objašnjava Janićević. 
Naveo je da obuka za tenk traje nekoliko meseci, a može da traje 22 nedelje za ljude koji nikada nisu ušli u tenk.
"Za ukrajinske posade koje su prošle obuku i koje su ranije učestvovale u ratu, kod njih će to ići mnogo brže. Za avione je potrebna višemesečna obuka, možda čak više od godinu dana. S tim da sam ja siguran da su ukrajinski piloti već krenuli u obuku za neki zapadni tip aviona, jer ako krene ruski napad Ukrajinci će morati da imaju i nešto novo od aviona u vazduhu da bi mogli da se suprotstave ruskim avionima. Koliko god da je upotreba aviona u ovom ratu ograničena, zato što su se i Rusi i Ukrajinci trudili da čuvaju svoje kapacitete, niko nema prevlast u vazduhu, kada krene neki ozbiljniji sukob biće potrebno mnogo više aviona na nebu i za jednu i za drugu stranu", ističe Janićević.
"Ključna stvar je da diplomatija zadrži svoje mesto"Nemački kancelar kaže važno je da razgovaramo sa Moskvom, poslednji put se sa ruskim predsednikom čuo prošlog meseca. Ni Kremlj, kako su rekli, ne odbacuju razgovore sa evropskim predstavnicima. Pribićević smatra da su to ohrabrujući znaci.
"Govore da je ta racionalnost u ponašanju zadržana, da je još uvek koliko-toliko situacija pod kontrolom, ali je važno da li će doći do te isporuke aviona, ako bi došlo i ako bi se avioni uključili, onda je zaista taj rat toliko eskalirao da je vrlo teško reći u kom pravcu će ići dalje", tvrdi Pribićević.
Ističe da su važni i američki izbori koji će svakako uticati na to kako će se stvari dalje kretati.
"Teško je očekivati da Amerika sa ovakvim sredstvima, koje ulaže u pomoć Ukrajini, uđe u izbornu godinu 2024. jer tu republikanci imaju i drugačiji stav. To, naravno, zna i ruska strana kojoj bi više odgovarao povratak onih političara republikanaca koji kažu 'Amerika na prvom mestu'. Ključna stvar je da diplomatija zadrži to svoje mesto, rat će dugo trajati, ali da se nekako ti kontakti održaju", zaključio je Pribićević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.