Kina: Uzrok krize je gubitak balansa u evropskoj bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2022, 08:09

Kina: Uzrok krize je gubitak balansa u evropskoj bezbednosti

Kina veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

Vang je ocenio da je neophodno ponovo izgraditi izbalansiran, efikasan i održiv evropski bezbednosni sistem u skladu sa principom nedeljivosti bezbednosti.

Samo na taj način se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvariti dugoročna stabilnost u Evropi, rekao je Vang, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Naveo je da se Peking nada brzom prekidu vatre i uspostavljanju mira i da na svoj način preduzima napore u tom cilju, prenosi RIA Novosti.

Vang je kazao da Kina istovremeno smatra da sve strane treba da stvaraju neophodan ambijent i uslove za unapređenje mirovnih pregovora, da budu "akceleratori" pregovaračkog procesa, a ne "mehovi" za raspirivanje vatre.

Nemoguće je, s jedne strane, govoriti o prekidu vatre i okončanju rata, a sa druge strane, kontinuirano dostavljati veliku količinu naoružanja i opreme, izazivajući dalju eskalaciju neprijateljstava, ocenio je Vang.

Navodi da je neprihvatljivo, s jedne strane, izjašnjavati se o podršci dijalogu i mirovnim pregovorima, a istovremeno uvoditi beskrajne jednostrane sankcije koje podstiču dalje zaoštravanje protivrečnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peking: Nemoguće je vikati o prekidu vatre i okončanju rata, a s druge strane snabdevati oružjem

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2022

Kina smatra da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom. „Osnovni uzrok ukrajinskog pitanja u krajnjoj liniji leži u činjenici da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.