Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 05:56

Ukrajinska vojska: Rusija prvi put dronovima napala Zaporožje; Borelj poziva EU da izdvoji više novca za vojnu pomoć

Dvesta dvadeset šesti dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje. Rusija prvi put napala Zaporožje bespilotnim letelicama, saopštila je ukrajinska vojska. Novi tim stručnjaka IAEA danas dolazi u nuklearnu elektranu Zaporožje, javlja Interfaks. Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio da rizik od nuklearnog rata nije bio tako visok još od Kubanske krize.
Nastavljaju se borbe na jugu i istoku UkrajineEksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Zaporožju, Donjecku, Odesi i Nikolajevu.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje. Zauzela je još tri mesta u Hersonskoj oblasti.
Ruska vojska tvrdi da je zauzela 75 odsto Zaporoške oblasti. Poručuje da ima dovoljno snaga i sredstava da odbije prodor ukrajinske vojske u Lugansk.
Kremlj je demantovao izveštaje da je 700.000 Rusa pobeglo iz zemlje otkako je Moskva najavila  mobilizaciju.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u Rusiju za "nuklearnu ucenu" zbog zauzimanja Zaporoške elektrane na jugu Ukrajine. Moskva poručuje da nije promenila stav - da se nikada ne sme voditi nuklearni rat.
Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) poručuju da nuklearnu elektranu Zaporožje smatraju ukrajinskim objektom i da njeni posmatrači nastavljaju da rade u njoj.

EU je usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije, između ostalih sankcionisala je 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica.
Moskva odgovara da je spremna za njih i da je važno održati stabilnost i uravnoteženost saveznog budžeta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zelenski: "Vratili smo puno teritorije u Hersonskoj oblasti, uspeha ima i na istoku"

Izvor: Blic, 07.Okt.2022

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da ukrajinska vojska ubrzano vraća sve više teritorija, posebno na jugu zemlje, u trenutku kada se unutar Rusije čuju kritike na račun vojnog rukovodstva zbog načina na koji vodi ovaj rat, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.